Број Кинеза повећан за 6,3 милиона

ПЕКИНГ – Кина је саопштила јуче да је број њеног становништва, ионако највећи на свијету, повећан за 6,3 милиона од прошле године и достигао 1,341 милијарду људи на крају 2010. године. Повећање одговара броју становника града величине Рио де Жанеира, али је то за многољудну Кину скроман пораст и стручњаци указују да би могло да […]

уторак, март 1, 2011 / 06:00

ПЕКИНГ – Кина је саопштила јуче да је број њеног становништва, ионако највећи на свијету, повећан за 6,3 милиона од прошле године и достигао 1,341 милијарду људи на крају 2010. године.

Повећање одговара броју становника града величине Рио де Жанеира, али је то за многољудну Кину скроман пораст и стручњаци указују да би могло да доведе до попуштања стриктне политике „једног дјетета”.

Податке је јуче објавио национални биро за статистику, означивши их као прелиминарну процјену. Завршни подаци биће објављени у априлу када ће власти завршити обраду података добијених на попису обављеном крајем прошле године, пренијеле су агенције.

Кина је имала популацију од 1,295 милијарди људи према попису из 2000. године.

Власти су раније саопштиле да је политика „једног дјетета”, која брачним паровима ограничава само по једно дијете, са изузетком за припаднике мањина у земљи, спријечила рађање 400 милиона од увођења те обавезе 1980. године.

Нова статистика указује на спорију стопу раста него претходних година, па стручњаци кажу да би то могло да утиче на планере да попусте строгу владину политику планирања породице.

„Кинеска популација сада углавном расте јер људи дуже живе, а не зато што имају пуно беба”, рекао је АП Цаи Јонг стручњак за кинеску популацију. Он каже да најновије бројке нису изненађење, већ да су на доњој граници владиних предвиђања.

Он сматра да би то могло да омогући планерима да у неким провинцијама експериментишу и омогуће породицама да имају по двоје дјеце уколико то желе. Неки велики градови у Кини, као што је Шангај гдје становништво све више стари, већ размишљају да омогуће брачним паровима двоје дјеце.

Кина је имала 594 милиона становника, мање од половине садашњег броја, приликом првог пописа 1953. године.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *