Чеферин: Сви ће морати да угосте Косово

Председник УЕФА Александар Чеферин је у Бакуу изјавио да ће све државе чланице УЕФА морати да угосте репрезентацију самопроглашене државе Косово.

четвртак, мај 30, 2019 / 16:08

Он је навео да ће фудбалски савез који једнострано представља територију Косова и Метохије морати да буде приман са свим својим обиљежјима.

У супротном, како је навео, могуће су последице.

"Наша правила налажу свим тимовима да морају да прихвате да играју против репрезентације или клубова са Косова, ако жребом тако буде одређено, како на њиховој територији, тако и на територији Косова", рекао је Чеферин.

Оваква одлука би требало да се односи на поједине државе које нису признале државност самопроглашене државе.

Ипак, како преносе медији, ново правило није посебно одредило шта ће се догодити уколико се Косово буде пласирало на Европско првенство 2020. године, које ће се, између осталих, играти и у Шпанији, која не признаје "државу Косово".

Такође, државе домаћини тог такмичења ће бити и Азербејџан, Румунија и Русија, које имају став истоветан шпанском.

Шпанија је издвојена из те групе пошто је апострофирана као узрок за такву одлуку, пошто је одбила да угости косовску репрезентацију за играче млађе од 17 година у фебруару ове године, због чега су мечеви цијеле квалификационе групе из Шпаније "пресељени" у близину Ниона, гдје се налази сједиште УЕФА.

Под нејасним мотивима, Србија је дозволила учлањење Косова у међународни олимпијски одбор, иако српска покрајина није члан УН, након чега је услиједио талас учлањења у појединачне савезе осталих спортова.Оставите одговор