Реал претекао Манчестер по вриједности клуба, фудбалско тржиште све веће

Четврту годину заредом аналитичка компанија КМПГ, тачније њен дио под именом Фудбал Бенчмарк, објавила је студију о вриједности европских фудбалских клубова. Сажетак, кажу, гласи овако — "стабилан раст и нешто турбуленција у поретку”.

четвртак, мај 30, 2019 / 16:28

У односу на прошлу годину, Реал Мадрид прескочио је Манчестер Јунајтед на првом мјесту највриједнијих европских клубова. Укупна вриједност Реал Мадрида процијењена је на 3 милијарде и 115 милиона евра. Јунајтед је други (3.069), Бајерн трећи (2.599), Барселона четврта (2.556) и Манчестер Сити пети (2.386). А у односу на прошлу годину, мјеста су замијенили Барселона и Бајерн.

Међутим, од процјене саме вриједности клубова занимљивији су неки други подаци из студије попут, на примјер, оног о омјеру између укупних прихода које су клубови остварили у сезони 2017./2018. и трошкова одржавања постојећег кадра, односно свих запослених.

У том сегменту најгоре стоји Барселона. Клуб је, наиме, у претпрошлој сезони приходовао 689 милиона евра од чега је 81 одсто отишло на плате и бонусе запослених. На супротном је крају Тоттенхам с 430 милијуна приход од којих је 39 одсто отишло на сервисирање кадра. Осталих десет највриједнијих клубова изгледају финанцијски стабилно, споменути постотак креће се између 50 и 64 одсто — након Барцелоне највећи несразмјер има Јувентус баш с овом другом бројком.

Јувентус је, међутим, једини у минусу (милион евра) када говоримо о оперативном профиту клубова. Највише је зарадио Тоттенхам (168 милијуна евра) па Ливерпул (143 милијуна евра). Нити један други клуб није пребацио границу од стотину милиона евра.

Некакав генерални тренд, стоји у извјештају, је тај да вриједност клубова наставља расти, а као кључна компонента у том расту наводи се укупна вриједност играчког кадра. У посљедње три године укупна вриједност 32 најпроминентија европска клуба нарасла је за 35 одсто. Такође, истиче се позитивна корелација између тржишне вриједности офензивних играча и броја голова и асистенција.

Дилојт: Клубови зарадили рекордно

Велика петорка европских фудбалских лига имала је 15,6 милијарди евра прихода у сезони 2017/18, што је годишњи раст од шест одсто, према подацима Дилојта.

Према тим подацима, европско фудбалско тржиште тренутно вреди око 28,4 милијарде евра. Енглеска Премијер лига је тржишни лидер, са рекордним приходом од 5,4 милијарде евра, пошто се прошле године по први пут пет тимова из ње пласирало у Лигу шампиона.

Њемачка Бундеслига престигла је шпанску Ла Лигу и преузела друго мјесто међу националним првенствима по приходу.

Дилојт је саопштио да је током сезоне 2017/18 европски клупски фудбал имао "најјачу финансијску позицију икада". Поред новца од европске фудбалске организације, клубовима најјаче енглеске лиге порасли су и приходи од улазница, осам процената, као и од оглашавања, 12 одсто.Оставите одговор