Can you write Српска in text on English?

Млади креативци из цијелог региона дискутују о будућности медија на узбудљивој радионици у Сарајеву, коју води ББЦ, у најкраћем је опис садржаја овог саопштења, у којем сам језик пресловљен на азбуку, говори чему служи Бритиш каунсил.

четвртак, 26 октобра, 2017 / 19:17

Након отвореног регионалног позива, Бритисх Цоунцил је окупио групу младих креативаца из цијелог западног Балкана како би кроз рад са ББЦ-ијем, лабораторијом за измијењену стварност Датабоx и Фондацијом за умјетност и креативну технологију (ФАЦТ), заједно учествовали у дизајнирању будућности емитовања. У оквиру нашег ПлаyУК програма, од 2. до 4. новембра организујемо радионицу "Дневна соба будућности" – која ће се одржати на регионалном форуму иновација "Сарајево Унлимитед", који је регионална платформа за иноваторе, старт-упе, таленте и покретаче промјена, организован од стране пословног, креативног и иновационог центра Нетwоркс ИНТ.

Двадесет учесника активних у области креативним индустријама, од филма до програмирања и ИТ-а добиће јединствену прилику да стекну увид у престижне начине размишљања о емитовању, а најбољи међу њима добити ће прилику да буду дио резиденцијалног програма који се одржава у фебруару идуће године у Великој Британији. На радионицама учествује девет полазника из Албаније, четири из Србије, четири из Македоније, два учесника из Босне и Херцеговине и један из Црне Горе. Учесници из Босне и Херцеговине су Андреј Хамзић и Мурис Халиловић.

Током два дана колико трају радионице, учесници ће бити изложени свијету Објецт-Басед Медиа (ОБМ) адаптација и заронити дубоко у стварање нових врста садржаја који трансформишу дом у импресивно, ангажовано и дијељено искуство. Научити ће како да искористе Датабоx платформу за стварање другачијег искуства која укључују "интернет ствари"(ИоТ) уређаје који се налазе у куц́и и путем ОБМ адаптација омогућавају веће ангажовање публике. Добиц́е драгоцјено знање о новим начинима размишљања о емитовању, интернету ствари, приватности и подацима. На крају радионице, сви учесници добиће прилику да се такмиче како би освојили једно од два мјеста за јединствени програм који се одржава у Великој Британији.

Програм боравка у Великој Британији (укључујуц́и Ливерпоол, Манцхестер и Ноттингхем) омогуц́иће да двоје учесника радионице блиско сарађују са три представника водец́их компанија из области новонасталих медија – ББЦ, ФАЦТ и Датабоx. Програм ц́е кулминирати експерименталном демонстрацијом заснованом на сценарију "породичне дневне собе" која је заправо експеримент који се одвија "уживо" у ОБМ искуству, а такођер ц́е биљежити податке у реалном времену о искуству гледања.

Бритисх Цоунцил је такођер омогућио посјетиоцима Сарајева Унлимитеда да уживају у ББЦ Блуе Роому, интерактивној презентацији мултимедијалне технологије која приказује нове и узбудљиве начине на које гледатељи перципирају и стварају садржај, као и уређаје будућих технологија које се користе за ову сврху. Поврх тога, посјетиоци ће 4. новембра, на предавању Иана Форрестера имати прилику и да се упознају са актуелним трендовима и визијом ББЦ-а о стварању, дистрибуцији и праћењу медијских садржаја и перцептивним медијима. Предавање ће моћи да се прати путем преноса уживо на Фацебоок страницима Бритисх Цоунцила у региону.

Кратке биографије учесника из Босне и Херцеговине:

Андреј Хамзић

Андреј је независни филмски режисер и продуцент из Босне и Херцеговине. Увијек је фокусиран на стварање нових искустава у филму и позоришту путем нових медија – на тај начин он жели да споји умјетност и технологију. Кроз комбинацију виртуелне стварности, визуелне умјетности, сценарија за видео игрице, перформанса, филма или позоришта, Андреј жели показати нови начин како се различити медији могу спојити у један производ. Андреј је радио за организације као што су УНХЦР, Сарајево Филм Фестивал и Федерална телевизија. Уз своја знања о игрицама и умјетности, он се нада да ће ускоро основати старт-уп са фокусом на виртуелну стварност.

Мурис Халиловић

Мурис је продуцент и видео / дигитални уметник из Босне и Херцеговине. Он ужива у повезивању и креирању пројеката са људима који долазе из различитих жанрова и позадина. Мурисов рад као продуцент укључује филм, радио, ТВ и позориште. Поред тога што је продуцент, Мурис је такођер истакнути дизајнер и илустратор. Његова умјетничка дјела варирају од веома живописних до минималних боја. Већина његових умјетничких дјела засноване су на научној фантастици. Зависно од теме, Мурис црпи инспирацију из винтаге 60-их, 70-их и 80-их Сци-Фи часописа и стрипова. Истраживање људског ума, наш духовни и технолошки напредак, симболи и мистерије древних култура је темељна тема у свему што он ствара.