Бугарска блокирала приступне преговоре Сјеверне Македоније и ЕУ

Сјеверна Македонија неће почети преговоре о приступању Европској унији, пошто је Бугарска одбила да одобри преговарачки оквир, због отворених питања око историје и језика.

уторак, 17 новембра, 2020 / 20:55

Бугарска министарка спољних послова Екатарија Захаријева је рекла да влада у Софији подржава почетак преговра Албаније, али да не може да подржи почетак преговора Сјеверне Македоније са ЕУ, преноси бугарски портал Новините.

Власти у Софији су, упркос оштром противљењу велике већине чланица ЕУ, блокирале почетак преговора Сјеверне Македоније са ЕУ, чиме је озбиљно доведен у питање кредибилитет Брисела, али и македонске владе Зорана Заева.

Суштински, Бугарска сматра да преговори са Скопљем не смију да почну прије него што буду ријешена питања везана за национални идентитет Македонаца, али и неколико историјских личности, попут македонског националног хероја Гоце Делчева.

Бугарска, такође, пребацује Сјеверној Македонији што "слави лик и дјело" Јосипа Броза Тита,наводећи да земља која "жели у ЕУ не може да слави једног од најмрачнијих диктатора".

Бугарски портал "Новините" је истовремено, објавио коментар према којем је за стварање македонског језика одговоран "југословенски шовинизам", са циљем "негирања бугарског националног идентитета".

Наводно слављење Тита последња је у низу замјерки које је Бугарска изнијела на рачун Скопља уочи почетка преговора Сјеверне Македоније са Европском унијом.

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросусједским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији, пак, сматрају да је прије почетка преговора потребно ријешити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Суштински, Софија настоји да заустави захтјеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, што ће, како тврди Захаријева, бити ријешено када Скопље призна да македонски језик и идентитет имају бугарске корене.

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Сјеверне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније, или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: "Према Уставу Републике Сјеверне Македоније".

Бугарска наводи и да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана регионална форма бугарског језика".