Не постоји македонски језик: Бугарска и званично блокирала Македонију у ЕУ

Шефица бугарске дипломатије Екатерина Захаријева изјавила је да Бугарска на данашњем састанку министара спољних послова Европске уније није подржала нацрт преговарачког оквира за Сјеверну Македонију, чиме је Софија блокирала почетак преговора свог западног сусједа о пријему у ЕУ.

уторак, 17 новембра, 2020 / 18:39

Захаријева је послије онлајн-састанка Савјета за опште послове ЕУ рекла да предложени нацрт преговарачког оквира са Сјеверном Македонијом не одговара захтјевима Бугарске, пренијели су медији у Софији.

„Можемо одобрити преговарачки оквир с Републиком Албанијом јер вјерујемо да је испунила већину услова постављених у марту. Али Бугарска у овој фази не може подржати нацрт преговора са Сјеверном Македонијом“, рекла је Захаријева послије састанка.

Једна од тачака дневног реда шефова дипломатија ЕУ било је и проширење и одржавање првих међувладиних конференција ЕУ са Албанијом и Сјеверном Македонијом, што би формално означило почетак приступних преговора.

ЕУ је у марту одлучила да отвори преговоре с Тираном и Скопљем, али је Бугарска наговијестила да ће то спријечити због спора са Скопљем око питања етничког идентитета, тумачења историје и назива језика.Оставите одговор