Будимир: Једини начин да се преживи, јесте бити чврсто уз савезнике који поштују међународно право

Професор међународних односа на бањалучком Факултету политичких наука Жељко Будимир рекао је да је сутрашњи сусрет у Москви српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са предсједником Русије Владимиром Путином веома важан политички, економски и културно, истичући да се могу очекивати озбиљни економски бенефити.

уторак, 20 септембра, 2022 / 09:57

Будимир је нагласио да ће се Република Српска у аспекту спољне политике у наредном периоду све више ослањати на Руску Федерацију.

Он је за РТРС рекао да је за Републику Српску у протеклих деценију и више кључну улогу одиграла Русија, која је главни фактор стабилности за односе на простору Балкана.

Будмир је истакао да је ово други сусрет Додика и Путина ове године, што показује да Република Српска има добру билатералну сарадњу са Руском Федерацијом и овај сусрет ће сигурно донијети економске користи.

"Сигурно велике политичке користи имамо од неодустајања од наших партнера, савезника и заштитника у међународним односима, а то је Руска Федерација несумњиво", рекао је Будимир.

Он је нагласио да се међународни поредак убрзано мијења и да се овај сусрет дешава након великог састанка Шангајске организације у Узбекистану гдје су истакнуте назнаке новог мултиполарног поретка.

"Због тога је јако важно да са том другом страном са којом имате партнерске односе, која уважава међународно право, имате сталну подршку, нарочито у свјетлу украјинске кризе која је знатно усложнила односе Запада и Руске Федерације", рекао је Будимир.

Он је напоменуо да је важно да Република Српска остане неутрална по питању украјинске кризе, али и да буде подршка Русији.

Будимир је навео да ово показује веома добар лични однос Додика и Путина који се знају дуги низ година и који у тим непромијењеним политикама дају подршку један другом.

"У том нестабилном и неизвјесном времену које је испред нас биће јако тешко ако немате велику силу заштитницу, а налазите се у веома комплексном геополитичком положају у каквом је Република Српска и српски народ", рекао је Будимир.

Он је указао да је Русија веома оштра према земљама које сматра непријатељским, а БиХ није на тој листи управо захваљујући Републици Српској, односно недавању сагласности Додика било каквом гласању за увођење санкција Руској Федерацији.

Будимир је подсјетио да је приликом прошлог сусрета Додика и Путина руски предсједник јасно захвалио српском члану Предсједништва БиХ за чврст став, наводећи да је свјестан тежине ситуације у којој се налази Република Српска због спречавања БиХ да уведе санкције Русији.

Он је напоменуо да је ово тренутак када се мора водити динамична дипломатија, схватати детаљи међународне политике и чврсто стајати уз савезнике.

"То је једини начин да се преживи", поручио је Будимир.