Брисел: ЕУЛЕКС почео истраживати о трговини органима на Косову

Почео са радом посебни тим ЕУЛЕКС-а за истрагу о наводима из извјештаја специјалног извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија о трговини људским органима убијених Срба на Косову, те о везама лидера ОВК са мафијом, јављају београдски медији позивајући се на неименоване дипломате у Бриселу. Еулексовом посебном истражном тиму ускоро ће се придружити шеф тима амерички тужилац […]

четвртак, 6 октобра, 2011 / 07:39

Почео са радом посебни тим ЕУЛЕКС-а за истрагу о наводима из извјештаја специјалног извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија о трговини људским органима убијених Срба на Косову, те о везама лидера ОВК са мафијом, јављају београдски медији позивајући се на неименоване дипломате у Бриселу.

Еулексовом посебном истражном тиму ускоро ће се придружити шеф тима амерички тужилац Џон Вилијамсон, који тренутно завршава посао специјалног стручњака УН за ратне злочине у Камбоџи.

У Еулексовој радној групи су "само међународни професионалци, и то тужиоци, истражитељи и особље за подршку", који ће наставити већ покренуту прелиминарну истрагу о поменутим злочинима, рекли су извори у ЕУ.

"С обзиром на то да ова истрага има међународне размјере, радна група ће дијелом бити смјештена у Бриселу", наводе исти извори.

Коментаришући чињеницу да је кључни свједок у "случају Фатмир Лимај" пронађен мртав у Њемачкој, упућени функционери у Бриселу рекли су да је Еулекс ставио до знања да "има пуно повјерење у истрагу и закључке њемачких власти" о смрти тог заштићеног свједока, да су "заштита и безбједност свједока крајње осјетљива питања", те да "не могу нити потврдити нити оповргнути било какве оперативне појединости, што би сви морали уважити".

Породица убијеног заштићеног свједока, за кога је у првим извјештајима речено да се објесио, саопштила је да сматра да је ријеч о "злочину и убиству", а не самоубиству.

Послије посјете шефа Еулекса Тирани, Мисија је саопштила да ће влада Албаније у потпуности подржати истрагу поводом извјештаја Дика Мартија.