Брчко: Изузеће судије због три прста

Јадранко Грчевић, предсједник Основног суда Брчко дистрикта, 9. јануара ове године је донио рјешење којим се усваја захтјев за изузеће судије Небојше Савића у кривичном предмету против оптужених Асмира Татаревића и Армина Омазића због кривичног дјела ратни злочин, пише сарајевско ’’Ослобођење’’.

уторак, 15 јануара, 2013 / 14:40

Подсјећамо, Осман Мулахалиловић, Омазовићев адвокат, поднио је захтјев за изузеће судије Савића због фотографије коју је објавио један брчански портал.

На фотографији се налази Савић са високо уздигнутом руком и подигнута три прста. Он је у цијелом случају обајвестио и Високо судско и тужилачко вијеће БиХ и низ међународних институција у нашој земљи, те написао да Татаревић и Омазић, бивши припадници Армије РБиХ, у овом случају неће имати фер суђење.

Ово ријешење значи да тај судија више неће судити, јер је он поднио захтјев за своје изузеће. Није га поднио сам, него прво сам ја поднио захтјев за изузеће, па је онда он сам поднио захтјев. Мој захтјев се одбацује као непотребан, јер је Савић сам поднио захтјев. Задовољан сам што неће судити у том предмету и сматрам да не би ни било примјерено да он суди, изјавио је за сарајевски лист Мулахалиловић.

С друге стране, у ријешењу Грчевића пише како је судија Савић изјавио да је фотографија настала у вријеме док он није именован за судију и да је он не посједује у личној документацији.

Он сматра да она није увредљива за било кога, а нити се може довести у везу са судском функцијом коју он обавља, како то представља адвокат Осман Мулахалиловић. По њему, адвокат Мулахалиловић на увредљив начин практично износи став да он не може поступати ни у једном предмету гдје се као оптужени појављују лица бошњачке националности, написао је Грчевић у ријешењу.

У рјешењу се наводи да се Савић у сваком предмету у којем је поступао руководио искључиво основним начелима процесног и материјалног закона, потпуно професионално и непристрасно.

Међутим, уважавајући ситуацију која је настала, како каже, не његовом кривицом, као и очекиване заоштрене атмосфере у судници, сматра, те предлаже предсједнику Суда да удовољи захтјеву адвоката Мулахалиловића и да га изузме у овом кривичном предмету, написао је Грчевић.

БОРС: Мулахалиловић познат по двоструком поимању правде

Најновији излет у правду адвоката Османа Мулахалиловића још једном је показао његово поимање права и правде по коме је једнима дозвољено све, а другима забрањена свака могућност изношења другачијих аргумената у вези дешавања током крвавог грађанског рата у БиХ, стоји у саопштењу за јавност Удружења ветерана Борачке организације Републике Српске у Брчком. Саопштење преносимо у цијелини:

Бранећи осумњичене за почињене ратне злочине над Србима буквичке регије, Мулахалиловић се, што није ништа необично за његово поимање правде, служи свим средствима.

Његов захтјев од прије неколико дана за изузеће судије који је члан Вијећа пред којим се води поступак за ратни злочин, због фотографије на којој се наводно налази тај судија са три подигнута прста, што није кажњиво, лош је и неутемељен покушај разводњавања кривице његовог брањеника. Свјестан снаге свједочења и изнесених доказа, Мулахалиловић покушава на све начине да дискредитује све учеснике у том процесу.

Безгранично острашћен он чак и на суђењима, што је ван сваког цивилизованог поимања институције каква је Суд, изазива сукобе са свједоцима, покушавајући на све начине да скрене пажњу са права на политику.

Адвокату Мулахалиловићу, познатом по двоструком поимању правде не сметају судије и тужиоци у брчанском правосуђу које српски цивили и ратни заробљеници оптужују за физичка малтретирања, али му зато сметају судије који су током рата били малољетни и који нису, као он, оптерећени националистичким тумачењем права и правде.

Нажалост свих жртава ратног злочина, живимо у земљи у којој се као и све друго, правда дијели по двоструким аршинима. Да функционише правна држава, вјерујемо да би адвокатска лиценца адвоката Мулахалиловића, због изношења низа грубих неистина била на озбиљној провјери.