Бранко Драгаш акционарима у Српској: Не дозволите да вам преосталу имовину поједу лешинари и паразити

Фронтал објављује писмо економског стручњака и предузетника, Бранка Драгаша, упућено Синиши Божићу, предсједнику Удружења акционара инвестиционих фондова Републике Српске. Пише: Бранко Драгаш Ако мој стручни глас нешто може да помогне, у општем губитку смисла и људског достојанства, урушавања свих етичких и професионалних вредности, ако нико од стручне јавности са обе стране Дрине нема храбрости да […]

среда, 23 октобра, 2013 / 11:12

Фронтал објављује писмо економског стручњака и предузетника, Бранка Драгаша, упућено Синиши Божићу, предсједнику Удружења акционара инвестиционих фондова Републике Српске.

Пише: Бранко Драгаш

Ако мој стручни глас нешто може да помогне, у општем губитку смисла и људског достојанства, урушавања свих етичких и професионалних вредности, ако нико од стручне јавности са обе стране Дрине нема храбрости да устане у одбрану акционара Републике Српске, чија се приватна имовина развлачи и распродаје у бесцење, онда сам ја почаствован што моје мишљење, у овој изузетно стручној ствари, Вашем удружењу нешто значи, јер у данашњем свету потрошачке цивилизације у распадању, више никоме није стало не до мишљења, него и ни до људи. Када не признајете слободне и мислеће људе, онда не признајете ни њихову приватну својину. Мада је својина основ грађанске цивилизације и капитализма, по свему судећи да то није дозвољено примитивним народима, како наше народе на Балкану, сматрају гангстери и јапијевци са Вол Стрита, који не знају тачно да ли се ми налазимо у Русији или Африци.

Податак да се ми налазимо, у заштити интереса акционара, у скупини афричких земаља, најбоље говори о нашем подређеном положају у свету и о нашим бахатим племенским вођама, који сматрају да све што они не разумеју и што није у њиховом личном власништву, није вредно њихове пажње. Тако је акционарство у нас доживело, на самом почетку његовог природног рађања, насиље и злочин, па је стварно за сваку похвалу да се , после толиког времена, данас уопште и пише и говори о њему. Чини ми се као да говоримо о неким далеким временима европске цивилизације, када је у неолиту лепенска и винчанска цивилизација порађала европску цивилизацију, само са том разликом што је тај наш далеки предак био културнији, толерантнији и промишљенији, него данашњи савремени варварин, наоружан политичким маркетингом, телевизијским камерама, мобилним телефонима и интернетом, који завирује, из болесне знатижељности, пуке досаде и дебилизма, у кућу Великог Брата и на Фарму, очекујући да ће тамо пронаћи уточиште за своју лењост, глупост и поданички менталитет.

Наш далеки неолитски предак у Подунављу знао је добро да поштује природни закон својине, који је подразумевао да оно што је моје није твоје и обрнуто, да нико нема права да ми отме оно што припада мени, јер ако то покуша да учини, увек у чопору људском има похлепних и грамзивих, један ударац тољагом по глави био би довољан да ствари доведе у природан поредак. Савремени човек је изгубио тај природан осећај да мора да брани своју личну својину, сматрајући да то треба да уради неко други за њега, али пошто тај неко други се није појављивао, онда се он разочарао, окривљујући све друге осим самога себа.

Акције нису хартије. Акције нису тамо неки папири. Акције су власничка права. Акција је лична својина у заједничком власништву, која је дата некоме на управљање. Нажалост, ни сами власници акција то нису схватали. Они су се помирили са судбином да се добили неке папире и да ти папири би им могли, али не знају како, да донесу неке користи у животу. Власници акција нису схватили да су добили део у општем друштвеном добру, кога су деценијама муком стварали, кога су стварали уз одрицање од живота њихови преци, који је натопљен сељачком и радничком муком, тако да то није био, како су многи мислили, ваучерски поклон, нешто што се бесплатно дели, него вредност стварана прегалачким напорима милиона људи. Ту је суштина пропасти акционарства у нас. Ту је суштина зашто су власници приватног капитала пристали да их опљачкају. Једноставно, они акције нису схватали као своје. Нису схватали да је то већ зарађено и да њима припада.

Акционари су насели на ту превару политичког олоша, који су смислили, заједно са тајкунима и криминалцима, све под патронатом Великог Брата, начин како да ошишају те заведене оце и да тако, под плаштом грађанских слобода, иницијатива и предузетништва, отворе могућност стварања првобитне акумулације капитала у постсоцијалистичком периоду наше пропасти. Рат је само убрзао овај процес.

Све што се догодило од 2000 године до данас је познато и нема потребе млатити празну сламу, јер се тачно зна ко је од нас имао петљу да стане отворено у одбрану акционарства, ја нисам имао ниједну акцију, зна се ко је стао испред организованог државног криминала, тајкуна, мафијаша који су прали новац и преплашених и поткупљивих медија, ко се усудио да јавно проговори о организованој пљачки необразованих и поводљивих акционара, тако да данашња прича о отимању имовине акционара делује као нарицање над пропуштеним временом и неће помоћи акционарима да сачувају преосталу имовину која постоји у умрлим инвестиционим фондовима.

Када имовина акционара у том периоду пропадне са 1,5 милијарди КМ на свега 300 мил. КМ, што је евидентни доказ о успеху пљачке, када посредници у тој пљачки, инвестициони менаџери, уместо да сачувају капитал својих клијената, држе стражу док пљачкање траје, узимајући своју провизију од 100 мил КМ , онда је то доказ да нешто ту треба мењати, јер тако више не могу да се понашају они чија је професија да штити власнике капитала. Ако је остало још 460.000 власника капитала, онда више не треба закукавати за прошлим временима, које се, опет, може исправити доношењем Закона о пореклу капитала и Закона о конфискацији имовине настале на привилегијама и преварама, знамо како су те барабе стицале капитал, него треба заштити преостали капитал доношењем закона у року од месец дана, уместо чекања 8,5 година да се истопи сва преостала имовина.

Коме није у интересу да се донесе закон? Истим онима који су учествовали у пљачкању и који би хтели да наставе даље. Не треба бити превише паметан да се то прозре, али треба бити довољно моралан да се томе супроставите.

Моја искрена, људска подршка и стручна помоћ Вашем удружењу у намери да сачувате преостали капитал акционара, јер мора неко, господо другови, да крикне од муке над оволиким понижавањем и вређањем интелигенције, као да смо ми сви зомбији, као да су нам памет испрали и као да ништа друго не знамо да радимо него да гласамо на изборима за оне који нас пљачкају и омаловажавају.

Акционари!

Не дозволите да вашу преосталу имовину поједу лешинари и паразити. Устаните у одбрану своје приватне својина.

Истовремено, изражавам сав презир према фолирантима и преварантима , мешетарима, менаџерима, јапијевцима, који су глумили Вол Стрит шпекуланте на нашој сиротињи, економским саветницима који су продавали маглу да би се пљачка сакрила и свим оним мекушцима који себе сматрају интелектуалцима, који су ћутали и јурили тезге, заборављајући да им је морална обавезе да шире знање и стану у заштиту интереса угрожених мањина и њиховог личног власништва.

Акционари!
Будите одлучни и храбри. Удружени! Браните своју имовину!

Имате моју подршку и моју стручну помоћ.

Београд, 23.10 20130 КОМЕНТАРА

 1. Апелујем за администратора/е да понуде овом човеку сарадњу, тј.да има своју рубрику овдје (колумну или нешто слично као и др.).

  Драгаш је можда једини човек који са екомоског аспкета бар смије да каже шта је права истина ове биједе која нам се догађа генерално у свим земљама бивше Југославије, а нама се мажу очи којекаквим глупостима.

  Поред тога, Драгаш је можда и једини човек или боље речено стручњак, економиста, који поред критике даје и конкретна рјешења шта радити, без да се прича празна прича.

  Ево један линк са најновијег гостовања Драгаша на некаквој локалној телевизији у Србији. Јако добро за погледати ко трезвено размишља, или можда да неко на основу овог пође другачије размишљати.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RDAx3p_18QM

 2. Позитиван и авангардан, управо онакав каквих треба српском народу у овој агонији.

  Довољно искусан а млад човјек, његова писања су са много подлоге, реформе које предлаже су толико једноставне и прилагођене територији, ресурсима и људском потенцијалу Србије.

  Човјек боље прича него што пише, то могу само највећи, толико подсјећа на Лазаревића, исти лик, исте године, иста енергија, иста борба за опште добро, визионарство и једноставност уређења државе.

  Свака част, ево још једне потврде о чувеној изреци Волта Дизнија:“Онај ко зна да осмисли, он то зна и остварити.“

  Ово често наводи у писању Лазаревић, који као да је Бранков близанац, јер је осим добар теоретичар и врстан практичар,такође добро пише али ко га слуша кад прича, не дише.

  Доказ овог што тврдим јесте 70 минута монолога Драгаша, у
  коме је толико рекао да би политичари у Србији морали мјесец дана причати и опет не би поентирали зато што преписују,значи треба знати, преписивачи брзо буду откривени.

  Стварно смо ми небески народ, на здравље и на дуга љета!

 3. samo kad uhvatim vremena, biće još malo o plagijatoru i lažnom patrioti i diletantu Milojeviću, koje je nickove uzimao, kako se predstavljao lažno kao Dragaš čije je tekstove isprepisivao isto kao i onu knjigu, koga je još angažovao za podršku u svom plagijatorskom poduhvatu i na koji način. podsjetićemo se i šta je radio kao direktor direkcije za privatizaciju, šta je izjavljivao, šta bi sa istragom oko stana itd.

  pa ćemo vidjeti nakon svega toga ko će mu više plaćati analize tipa, ‘Spriječiti kolonizaciju Hercegovine’, ‘oslobodilačka tekstilna industrija’ i ostale gluposti, kad će doći više na medije na kojima je bio prisutan, i koja će ga stranka nakon toga podržavati.

  i nemoj slučajno da me neko zove i da me moli da ‘ne diram Milojevića’ kao što je to već bio slučaj.

 4. Штета је да људи попут Драгаша, Катића и других у Србији немају медијски простор.
  Не морају они бити на власти, паметне власти које хоће праву реформу друштва требале би да се са њима састају, да им на јавним сервисима дају прилику да подигну морал и наду, да критикују власт како би боље радила.

  Замислите како изгледа власт кад ти сваки дан нека будала предлаже да будеш почасни грађанин неке вароши, а тамо народ нема хљеба да једе.

  Зар није боље кад владаш да те неко у почетку лагано, а касније жестоко критикује, тако знаш гдје гријешиш.
  Власти и они који искрено хоће добро народу такве треба да цијене, полтрона и биједника је увијек било и увијек ће бити.

  Исти случај је и са Српском,власти бахате, опозиција оличена у бившој власти нема подлогу да каже доста, јер их ови садашњи оправдано имају у шаху, зато и имамо подијељено и сиромшно друштво.

  У Српској такође има паметних и авангардних људи који немају хипотеку власти, који су се одговорно приступили спасу Српске од економског колапса, који сигурно значи и нестанак такве територијалне јединице, знате и зашто?

  Ево неки мислени се буне против власти, критикују власт,а једни друге нападају, можда је то тек почетак.

  То одговара властима и оним којим је Српска трн у оку, чак и опозицији са хипотеком, тиме ће елиминисати главног потенцијалног противника за гласове часних људи који ће бити против власти, који ће гласати за њих јер ће мислити да су сви исти.

  Тако никад неће Српска на зелену грану, без обзира да ли и ко је први почео препирку, нема сујете моји часни опозиционари, ако хоћете искрене промјене.

 5. Немам обичај више пута коментарисати али ме инспектор заинтригирао.
  Ако кажете опозиција, мислите ли на оне који су били на власти, на оне који нису у Скупштини, а били су помало власт бар у општинама, или мислите на партије са визијом и програмом као што је Еколошка партија РС, са неприкосновеним Лазаревићем по свим питањима, уз подршку Ветерана РС и луцидног мајора Вукотића, којим је доста лажи и превара Борачке организације, односно њиховог руководства од рата до данас, рецимо на Вукановића који је бритак опозиционар, који има велики медијски простор и неку локалну партију, на Шукала и СНС пошто видим да Хаџимитровић нема подршку Београда, говорим о партијама, има ту Слободна Република, пар интелектуалаца који су се активно укључили у борбу за истинске промјене.

  П.С. Пошто нећу више коментарисати, добро инспектор каже, има појединаца, ипак морам да кажем да појединци са добрим смислом за организацију могу чуда направити, ако сујете баце по страни и прихвате се посла до избора.

  Горе побројани могу бити једини прави, неко га зове трећи блок, могу дословце чуда направити ако истински припадају причи коју причају, ако хоће да сарађују у корист општег добра као што то ради Еколошка партија, што је евидентно и на овом порталу, моје је мишљење.

 6. Српски народ има непресушни извор људи који су много јаки у свим областима живота.

  Шта је проблем замијенити ову поставу познатих који су нам донијели неморал, незапосленост, биједу и великог брата у куће?

  Шта мислите да сад не живе са нама људи који могу промијенити точак историје у позитивном смијеру у сваком смислу, па Драгаш управо о томе говори и пише, зато му не дају нигдје у државне медије, наравно да је исти случај код нас.

  Значи Српска има такве, наравно да их партије које су уништиле привреду и све људско у нама не воле, зато је мало коментара и у овом случају, немају шта напасти.

 7. Чини ми се као да говоримо о неким далеким временима европске цивилизације, када је у неолиту лепенска и винчанска цивилизација порађала европску цивилизацију, само са том разликом што је тај наш далеки предак био културнији, толерантнији и промишљенији, него данашњи савремени варварин, наоружан политичким маркетингом, телевизијским камерама, мобилним телефонима и интернетом, који завирује, из болесне знатижељности, пуке досаде и дебилизма, у кућу Великог Брата и на Фарму, очекујући да ће тамо пронаћи уточиште за своју лењост, глупост и поданички менталитет.
  ——————-

  „Уби ме (их) прејака ријеч“!
  :-o:-o:D

Оставите одговор