Косово је срце Ердоганово

Није српски премијер Ивица Дачић једини који је ових дана држао говоре у јужној српској покрајини. Његов турски колега Реџеп Тајип Ердоган повикао је у јуче у Призрену: Косово је Срб…, пардон, Турска! Премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган јуче је на скупу пред неколико десетина хиљада грађана Призрена и других градова Косова рекао да је […]

среда, 23 октобра, 2013 / 11:44

Није српски премијер Ивица Дачић једини који је ових дана држао говоре у јужној српској покрајини. Његов турски колега Реџеп Тајип Ердоган повикао је у јуче у Призрену: Косово је Срб…, пардон, Турска!

Премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган јуче је на скупу пред неколико десетина хиљада грађана Призрена и других градова Косова рекао да је Косово његова друга земља.

Говорећи на скупу у Призрену заједно са премијером Албаније Еди Рамом и "премијером Косова" Хашимом Тачијем, турски премијер је рекао да "културе Турске и Косова могу бити другачије, али да њихови грађани припадају истој земљи"

"Драга браћо и пријатељи, имамо заједничку историју културе и цивилизације. Немојте заборавити, Турска је Косово и Косово је Турска, ми смо толико блиски тако да је и аутор турске химне, Мехмет Акиф Ерсој са Косова, из Пећи", рекао је Ердоган.

"Премијер Косова" Хашим Тачи захвалио је турском премијеру на изузетно блиској и свестраној сарадњи и поручио да ће односи између двије земље увијек бити одлични.

Тачи је подсјетио да је Турска била прва држава која је признала "независност Косова".

Срба ни у причи нема, али има "Бошњака"

Албански премијер Еди Рама изјавио је да су грађани Косова и Турске, Албанци и Турци, братски народи који се ангажују на изградњи своје будућности.

"Данас ту поздрављам све нас Албанце, Бошњаке, Турке и Горанце", био је јасан Ердоган.

Турски премијер је на Косово допутовао са делегацијом од 600 чланова, међу којима су већина министара Владе Турске као и познати предузетници и представници јавног живота.

Турски бизнисмени уложили су у економију Косова више милијарди евра, изјавио је он.

"Турски бизнисмени су до данас инвестирали у производњу, развој инфраструктуре, здравство, текстил и остале гране Косова, 335 милиона евра. Наше опште инвестиције у грађевинском сектору износе 800 милиона евра. Захваљујући томе на хиљаде људи је добило посао. Ми подржавамо жеље великих турских компанија да увећају инвестиције на Косову и формирају заједничка предузећа", рекао је Ердоган.

Према ријечима турског премијера, "Република Косово" је близак партнер Турске и има богату заједничку историју са Турском.

Турски премијер је нагласио да је Косово признало већ 105 држава и изразио наду да ће "Косово успјешно доживјети независну будућност".

"Верујем да ће дијалог који се наставља између Приштине и Београда донијети региону велики допринос у успостављању трајног мира и стабилности", навео је Ердоган.

"Заједно ћемо градити будућност, исто онако како су то градили и наши дједови, наши преци. Стољећима смо ту живјели као браћа и тако ћемо наставити", поручио је турски премијер.

Он је нагласио да Турска неће имати ни трунке разумијевања за било какво ново пролијевање крви на Балкану.

"Ми желимо да овом регијом доминирају мир и стабилност. Желимо да се различитости гледају као богатство и да сви заједнички воде ка истом, заједничком циљу", нагласио је Ердоган.

За Косово, Куманово…

На РТС постоји данас је истакнута вијест да су навијачи Бајерна подржали Косово, али да је премијер једне регионалне силе вербално припојио Косово својој земљи, то не можете лако прочитатаи данас у српским медијима.

Негдје међу осталим информацијама затрпан је и подсјетник да је на данашњи дан 1912. године, побједом Прве српске армије под командом регента Александра Карађорђевића над турском Вардарском армијом Зеки паше, завршена дводневна Кумановска битка, кључна у Првом балканском рату.

101 годину након те битке, српски предсједник Владе на Косово долази уз забране и интервенције из ЕУ, а турски држи говор у Призрену и отвара аеродром у Приштини.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор