Божо Љубић напустио ХДЗ 1990

Оснивач и бивши предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић напустио је ову партију због неслагања са страначким руководством. Љубић у данашњем отвореном писму наводи да више не постоји ХДЗ 1990, какву је основао, а велики број Хрвата прихватио. "Овдје више није ријеч о истој странци, нити по идеји, циљевима, програму, а сада ни имену. Стога обавјештавам […]

уторак, 29 априла, 2014 / 16:23

Оснивач и бивши предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић напустио је ову партију због неслагања са страначким руководством.

Љубић у данашњем отвореном писму наводи да више не постоји ХДЗ 1990, какву је основао, а велики број Хрвата прихватио.

"Овдје више није ријеч о истој странци, нити по идеји, циљевима, програму, а сада ни имену. Стога обавјештавам да се не могу више сматрати чланом те странке. Питам се да ли има смисла тражити да ме бришу из чланства странке која не постоји, а ако неко то сматра потребним нека то учини", поручио је Љубић.

Љубић као основни разлог неслагања са страначким руководством наводи чињеницу да је ХДЗ 1990 одлучио самостално изаћи на изборе, а не у оквиру Хрватског народног сабора /ХНС/, који је једина гаранција да се оствари изборна воља хрватског народа, те да се помоћу ХНС-а дође до равноправности Хрвата у БиХ.

"Недуго након сједнице Сабора било је очигледно да ново вођство има сасвим другачије планове са ХДЗ-ом 1990", истиче Љубић и додаје да странци неће враћати мандат у Представничком дому, као ни мјесто предсједника Главног вијећа ХНС-а, што је од њега раније затражио ХДЗ 1990.

Љубић је напоменуо и да не намјерава приступити ни једној постојећој, нити евентуално новооснованој странци.

Он је, између осталог, навео да ће сви који су иступили из ХДЗ 1990 или ће иступити имати његову подршку у даљем политичком дјеловању.

У ХДЗ-у 1990 већ одавно су постојале двије струје – једна блиска Љубићу, а друга актуелном предсједнику Мартину Рагужу. Сукоб је ескалирао након одлуке Главног одбора странке да ХДЗ 1990 на изборе иде самостално, а не заједно са ХДЗ-ом БиХ и осталим странкама ХНС-а.

ХДЗ 1990 је заједнички наступ прихватао само на нивоима гдје су угрожени национални интереси.

У међувремену, Рагуж је потписао уједињење са Хрватским народним савезом /ХНС/, некадашњим ХСС-НХИ, чији је оснивач Крешимир Зубак, што је изазвало незадовољство у дијелу странке.0 КОМЕНТАРА

Коментариши