Босић и Човић: Дај више да спроведемо Сејдића и Финција

Предсједници ХДЗ–а БиХ Драган Човић и СДС-а Младен Босић изразили су наду да би провођење одлуке Суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци" могло бити окончано до краја године. Босић је након састанка делегација ХДЗ-а БиХ и СДС-а у Сарајеву рекао да је крајње вријеме да се приступи деблокади садашње ситуције, […]

уторак, 4 децембра, 2012 / 23:07

Предсједници ХДЗ–а БиХ Драган Човић и СДС-а Младен Босић изразили су наду да би провођење одлуке Суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци" могло бити окончано до краја године.

Босић је након састанка делегација ХДЗ-а БиХ и СДС-а у Сарајеву рекао да је крајње вријеме да се приступи деблокади садашње ситуције, јер је провођење одлуке "Сејдић и Финци" веома важно и откочило би и све остале процесе у БиХ.

"Да се питамо само нас двојица питање Сејдић и Финци би већ било ријешено. Постоји разумијевање за позицију Републике Српске, али и потреба да се ријеши питање избора хрватских представника, како у Федерацији БиХ тако и у БиХ", рекао је Босић новинарима.

Он је навео да је предсједник Савеза за бољу будућност Фахрудин Радончић на састанку са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом јасно рекао да нема ништа против да Република Српска бира свог члана Предсједништва БиХ на начин како то њој одговара.

"Сматрам да смо веома близу рјешења и да би оно могло бити постигнуто до краја ове године", додао је Босић.

Он је рекао да је сарадња СДС-а и ХДЗ-а БиХ веома добра и да нема политичких несугласица и отворених питања.

Босић је истакао да је током састанка договорено да консултације и усаглашавања буду настављене уколико буде неких отворених питања.

Човић је рекао да су делегације ХДЗ-а БиХ и СДС-а апослутно сагласне да један народ другом не треба бирати представнике ни у Дом народа нити у Предсједништво БиХ.

Он је навео да је на састанку разговарано о сарадњи СДС-а и ХДЗ–а БиХ, те о активностима које слиједе након посјете европског комесара за проширење.

"Желимо створити амбијент да се ова шесторка коју смо створили очува и буде још јача, а сви имамо свој дио одговорности, те да то буде усаглашено и заједничко дјеловање", рекао је Човић.

Он је истакао да би на начин на који се усваја буџет БиХ, који ће се у четвртак, 6. децембра, наћи на дневном реду Представничког и Дома народа парламента БиХ, требало усагласити и остала питања.

Лидер ХДЗ-а БиХ рекао је да је информисао Босића о томе шта ова странка ради у Федерацији БиХ и шта су њени интереси када је ријеч о реконструкцији власти у ФБиХ.

Састанку су, осим предсједника странака, присуствовали функционери СДС-а Огњен Тадић и Дарко Бабаљ, те ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто и Вјекослав Беванда.