Харадинај најавио преузимање мјеста премијера

Бивши командант такозване Ослободилачке војске Косова Рамуш Харадинај изјавио је данас да очекује да ће постати косовски премијер и да ће о томе ускоро разговарати са садашњим предсједником косовске владе Хашимом Тачијем. Харадинај, који је прошле седмице у Хагу ослобођен оптужби за ратне злочине и убиства цивила 1998. године, рекао је у изјави за Ројтерс […]

уторак, 4 децембра, 2012 / 23:16

Бивши командант такозване Ослободилачке војске Косова Рамуш Харадинај изјавио је данас да очекује да ће постати косовски премијер и да ће о томе ускоро разговарати са садашњим предсједником косовске владе Хашимом Тачијем.

Харадинај, који је прошле седмице у Хагу ослобођен оптужби за ратне злочине и убиства цивила 1998. године, рекао је у изјави за Ројтерс да ће наредних дана почети разговоре с косовским премијером о прикључењу влади његове Алијансе за будућност Косова.

„Циљ ми је да преузмем водећу одговорност за земљу, да преузмем одговорност у управљању и могућност да настојим да променим ситуацију у земљи”, рекао је Харадинај британској агенцији.

Харадинај је казао да је спреман да се у оквиру дијалога Београда и Приштине састане с премијером Србије Ивицом Дачићем.

„Преузећу одговорност за управљање земљом. Од тог дана преузећу све дужности које припадају тој извршној власти”, казао је Харадинај за Ројтерс.

Неименовани званичник из Тачијеве владајуће Демократске партије Косова потврдио је за британску агенцију да та странка размишља о „партнерству” са Харадинајем како би обезбједила подршку за нестабилну већину у парламенту.

Косовски медији све више шпекулишу о томе да би Тачи могао да преда мјесто премијера како би постао предсједник, што је превасходно церемонијална функција која би му, међутим, омогућила да учврсти подршку.

Британска агенција наводи да у Тачијевој партији владају унутрашња трвења и да се она и у раније, приликом гласања за приједлоге владе, окретала за подршку посланицима Алијансе за будућност Косова, којих има 12 у парламенту, од укупно 120 посланика.

Избори би требало да се одрже крајем 2014. године, а аналитичари оцјењују да није сигурно да коалиција може да опстане до тада, наводи Ројтерс.