БОРС: По правду у Стразбур

БОРС очекује да предсједник ВСТС БиХ и главни тужилац Тужилаштва БиХ у разумном року одговоре на питања о моралном и професионалном кредибилитету поступајућег тужиоца у предмету "Добровољачка" или ће се обратити највишим правним институцијама у Европи. БОРС у допису који је данас упутио предсједнику ВСТС-а и главном тужиоцу Тужилаштва БиХ, тражи одговоре на питања у […]

среда, 8 фебруара, 2012 / 21:44

БОРС очекује да предсједник ВСТС БиХ и главни тужилац Тужилаштва БиХ у разумном року одговоре на питања о моралном и професионалном кредибилитету поступајућег тужиоца у предмету "Добровољачка" или ће се обратити највишим правним институцијама у Европи.

БОРС у допису који је данас упутио предсједнику ВСТС-а и главном тужиоцу Тужилаштва БиХ, тражи одговоре на питања у вези са стручним и моралним квалификацијама тужиоца у предмету "Добровољачка", јер сматра да јавност има право да зна какве особе раде у Тужилаштву БиХ и имају ли знање и способности да обављају посао.

БОРС наводи се да ће одговори на ова питања показати да ли тужилац посједује правне квалификације и људске квалитете неопходне за обављање посла.

"Очекујемо да ће наведене институције у разумном року одговорити на наша питања, а уколико одговора не буде БОРС ће се обратити највишим правним институцијама у Европи да би заштитили права жртава и њихових породица, те прекинули злоупотребу правосудног система БиХ", истиче БОРС.

У писму БОРС-а се наводи, да ова организација сматра да су за хаотично и непримјерено стање у правосуђу БиХ најодговорнији главни тужилац и његов замјеник, као и предсједник ВСТС-а. БОРС прецизира да се њихова кривица огледа у поступању према службеном извјештају МУП-а РС о злочинима почињеним над припадницима ЈНА 2. и 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици.

Борци Српске питају одговорне у правосудним институцијама БиХ због чега је поменути извјештај МУП-а РС испарцелисан на више предмета и да ли је то, према стручном мишљењу главног тужиоца, могло утицати на ток и квалитет истраге. Наглашава се, да у Суду и Тужилаштву БиХ раде тужиоци и судије који су и у вријеме ратних збивања били војни тужиоци и судије у тзв. Армији БиХ или су обављали високе дужности.

Борци Српске траже од главног тужиоца, његовог замјеника и предсједника ВСТС да одговоре на питање да ли поступајући тужилац у предмету "Добровољачка" има завршен правни факултет и положен правосудни испит, да ли је бар један дан радио у тужилаштву или суду у својој или некој другој земљи, којим језиком говори, на ком језику је комуницирао у Тужилаштву и има ли доказа о познавању тог језика.

Борачка организација РС пита одговорне у Тужилаштву и ВСТС БиХ који су тужиоци и судије у Тужилаштву и Суду БиХ били војни тужиоци и судије или високи функционери у тзв. Армији БиХ, посебно тужиоци – судије који су радили у логору за сарајевске Србе "Виктор Бубањ".

Борци Српске истичу да су као грађани БиХ и Српске живјели у нади да ће 15 година од ратних збивања БиХ, односно Федерација и Република Српска, постати правно уређен простор у којем ће ВСТВ и Тужилаштво радити по закону, стручно, самостално, без вањских утицаја тако да њихов рад буде првенствено подложан стручном надзору и контроли предсједника ВСТС и главног тужиоца БиХ, као и суду јавности.

"Већ дуги низ година, нажалост, суочавамо се са пасивношћу и опструкцијама Тужилаштва БиХ у раду на предметима ратних злочина у којима су жртве припадници српског народа, као и са контроверзним одлукама које су углавном доношене у корист извршилаца тих злочина", наводи се у писму.

Посљедња одлука поступајућег тужиоца у предмету

"Добровољачка" није изненађујућа, кажу борци Српске, јер и она одражава континуитет дугогодишњег поступања Тужилаштва БиХ као продужене руке моћника из сјене који креирају историју на овим просторима.

"Ова одлука Тужилаштва БиХ је узнемиравајућа због своје бескрупулозности и неморалности према жртвама злочина, суровости према породицама жртава, нестручности и недобронамјерности према БиХ", закључује се у писму.0 КОМЕНТАРА

  1. E, moj BORS-u , šta si radio sve ove godine? Što prođoše ovolike godine a ti ništa ne uradi ni za žive, ni za poginule, niti za porodice njihove? Niti ste koga tužili, niti ste šta radili da bi pravda i istina ugledale svjetlo dana, dok su oni na drugoj strani sve uradili da pohapse naše borce. Pri tome nisu žalili pare da pišu, da snimaju filmove, da pričaju, da lažu i svijetu prikazuju svoju“istinu“.
    Bors sada traži da mu predsjednik VSTS i Tužilaštvo u RAZUMNOM roku ODGOVORE na pitanja!!!!! A, razumni rok davno prošao. I, šta je za BORS razumni rok. Pali su borci RS davno na tjeme kada su dozvolili da stignu na ovo na čemu su sad, kada su dozvolili da o njihovim životima, i nihovih porodica odlučuju neljudi, pantelije , pinokije i milocrnoberzijanci, kriminalci planetanih razmjera.

Оставите одговор