Хаг одбио захтјев Хрватске

Жалбено вијеће Хашког трибунала одбило је захтјев Хрватске да буде пријатељ суда у жалбеном поступку генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, неправоснажно осуђенима због злочина над Србима током акције "Олуја". Захтјев је поднијела Влада Јадранке Косор путем америчке адвокатске лобистичке фирме "Патон Богс". Документ је суду достављен са ознаком тајности. Жалбено вијеће још није објелоданило […]

среда, 8 фебруара, 2012 / 21:41

Жалбено вијеће Хашког трибунала одбило је захтјев Хрватске да буде пријатељ суда у жалбеном поступку генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, неправоснажно осуђенима због злочина над Србима током акције "Олуја".

Захтјев је поднијела Влада Јадранке Косор путем америчке адвокатске лобистичке фирме "Патон Богс". Документ је суду достављен са ознаком тајности.

Жалбено вијеће још није објелоданило садржај захтјева Хрватске, али је њихова одбијеница јавна.

Захтјев за статусом пријатеља суда поднијела је и група међународних стручњака, међутим, жалбено вијеће о томе још није донијело одлуку, јавили су хрватски медији.

Одбрана генерала Младена Маркача пред Хашким судом позвала је жалбено вијеће да одбије приједлог тужилаштва о одбацивању захтјева 12 западних војних и правних стручњака који су у предмету "Готовина-Маркач" 13. јануара затражили статус пријатеља суда.

Тај захтјев су упутили да би изнијели своја виђења о закључцима првостепене пресуде која се тичу незаконитости артиљеријских напада током операције "Олује".

"Јутарњи лист" недавно је објавио да је бивши министар правосуђа Хрватске Дражен Бошњаковић крајем јула прошле године ангажовао "Патон Богс" за писање поднеска Хашком трибуналу којим у жалбеном поступку Готовини и Маркачу тражи статус пријатеља суда.