ЦВЈЕТНА ДРЖАВА (GARDEN STATE)

Спада у низ падавичарских америчких филмова, који су у основи терапеутски. Али и умјетнички и које је узалудно препричавати. Топао је. Са добрим осликавањем безнађа из предграђа, те оним јуродивим призорима који упућују на људе који су дуго о томе размишљали, и баш у таквом безнађу и били приморани да налазе величанствене, дирљиве, лијепе, грозне, […]

среда, фебруар 8, 2012 / 21:51

Спада у низ падавичарских америчких филмова, који су у основи терапеутски. Али и умјетнички и које је узалудно препричавати.

Топао је. Са добрим осликавањем безнађа из предграђа, те оним јуродивим призорима који упућују на људе који су дуго о томе размишљали, и баш у таквом безнађу и били приморани да налазе величанствене, дирљиве, лијепе, грозне, па и чудне ствари.

Ту је на првом мјесту, и свемитолошки најпримамљивија и најдирљивија, а истовремено и најмање патетична, епизода са Чуваром Бездана На Крају Свијета. Урађена је некако сасвим природно, и приказује трочлану породицу, мужа и жену са малом бебом. Глава куће ради ту као чувар, пошто се отворила огромна рупа приликом покушаја да се ископа темељ за тржни центар. Нико не зна колико дубоко, али ни власт не зна да се он сваке ноћи спушта тамо. Иначе, живе у броду који стоји на сухом. Каже, замишља то као приватну Нојеву арку, за коју додуше уопште није сигуран да би плутала.

Затим иде посјета мотелу у којем се користи камера опскура (она направа помоћу које су сликари варали и сликали призоре преко одраза стварности на платно), и доста обичних рупа у зидовима хотела, како би они који плате могли гледати друге људе који су собе изнајмили да у њима обаве сексуалне односе.

Ту су и прикази тога како насамарити супермаркет, који има рупу у пропису, те дозвољава враћање производа до 40 долара вриједности. Нађеш тако нешто, узмеш паре и чекаш да се промијени запослени. Што се дешава често.

Дакле, дечко који је отишао из свог родног града као јако мали, враћа се на мајчину сахрану. Мајка је дуго била непокретна, јер је он гурнуо и несрећним случајем је сломила врат. Смјестили су га у специјалну школу, а затим га је отац послао у интернат и од тада је непрекидно на лијековима.

Сада долази у свој крај и упознаје занимљиве личности, у које су се развили његови пријатељи. Све је овдје крајње надреално, али савршено могуће. Једино гдје је стварност исмијана, јесте што су сви ти ликови скупљени на једном мјесту.

Па тако имамо локалну смлату, који је измислио бешумну чичак траку. Обогатио се, купио себи вилу величине замка у којој нема ништа од намјештаја, и непрестано се проводи. Гробара који краде накит од умрлих, а мајку му трти вршњак који ради у забавном парку и на посао иде у витешком оклопу. Ту је, на крају, дјевојка која стално лаже, има кућу измрежану пластичним и провидним лавиринтима, по којима круже хрчци, три добермана, рибице – укратко зоолошки врт. Њен карактер је забавно поремећен, и он са својим успореним поимањем стварности савршено налијеже на њега.

Заљубе се, он одлучи да престане пити лијекове, промијени психијатра (његов рођени отац) и да се мора вратити у Лос Анђелес како би средио неке ствари. Ту она горко плаче и плаче, затворена у телефонску говорницу, на шта он драматично пропушта лет и грли је. Рекавши да нема појма шта ће у свом животу, али да му је лијепо са њом.

Ово је тако урађен филм, да му се свака патетика опрашта.

(Редитељ и писац: Зек Браф; Писци: натали Портмен, Натали Портмен, Питер Сарсгард)4 КОМЕНТАРА

  1. Need to find powerful advertising that actually gets good results? I apologize for sending you this message on your contact form but actually that’s exactly where I wanted to make my point. We can send your promotional text to websites through their contact pages just like you’re getting this message right now. You can specify targets by keyword or just execute mass blasts to sites in any country you choose. So let’s say you’re looking to push through a message to all the contractors in the USA, we’ll scrape websites for just those and post your advertisement to them. As long as you’re promoting some kind of offer that’s relevant to that business category then your business will get an amazing response!

    Send an email to [email protected] to find out more info and pricing

  2. Need to find powerful online marketing that actually gets good results? Sorry to bug you on your contact form but actually that was kinda the point. We can send your promotional text to websites via their contact pages just like you’re receiving this note right now. You can specify targets by keyword or just execute bulk blasts to sites in the country of your choice. So let’s say you need to blast an ad to all the web developers in the USA, we’ll scrape websites for just those and post your promo to them. Providing you’re advertising something that’s relevant to that type of business then you’ll get an amazing response!

    Write a quickie email to [email protected] for the details

  3. Are you trying to find powerful advertising that doesn’t charge a fortune and gets amazing resuts? Sorry to bug you on your contact form but actually that’s exactly where I wanted to make my point. We can send your advertising text to sites via their contact forms just like you’re getting this note right now. You can target by keyword or just fire off mass blasts to websites in the country of your choice. So let’s say you would like to push through a message to all the contractors in the United States, we’ll grab websites for just those and post your advertisement to them. Providing you’re advertising some kind of offer that’s relevant to that niche then you’ll receive awesome results!

    Write a quickie email to [email protected] for details on how this works

  4. Good afternoon, I was just checking out your site and filled out your feedback form. The feedback page on your site sends you messages like this via email which is why you’re reading through my message at this moment right? That’s the most important achievement with any kind of online ad, getting people to actually READ your advertisement and that’s exactly what I just accomplished with you! If you have an ad message you would like to promote to thousands of websites via their contact forms in the US or anywhere in the world send me a quick note now, I can even target specific niches and my charges are super reasonable. Write an email to: [email protected]

Оставите одговор