Бореновићево слово о Дејтонском мировном споразуму

"Јасно мјесто и надлежности Републике Српске, као и двоентитетско уређење и конститутивност народа, оквир су на којем почива Дејтонски споразум и само постојање БиХ одређено је првенствено снажном позицијом Републике Српске унутар ње", рекао је предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић поводом двадесет пет година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

субота, 21 новембра, 2020 / 21:00

Бореновић каже да било какво принудно "распакивање" Дејтона никоме не може ићи у корист:

"Циљ свакога треба да буде да године које су испред нас прођу са што мање политичких тензија. Дејтонски оквир даје довољно ширине да се оба ентитета и БиХ економски развијају и више од двије деценије након завршетка то рата треба бити основни циљ. Значи, економска сарадња, инвестиције и развој, умјесто политичких подјела и креирања сукоба", истиче Бореновић.

Он додаје да дејтонско уређење гарантује стабилну позицију Републици Српској унутар БиХ и да се противи свакој врсти авантуризма који би евентуално произвео даља дијељења:

"Република Српска је прије двадесет пет година добила међународну верификацију као један од два ентитета унутар БиХ, са јасно постављеним надлежностима и уставном позицијом да можемо на тим основама градити услове за опстанак народа на овим просторима, економски напредак, побољшање стандарда живота и очување уставне позиције. Сваки авантуризам који представља ревизију Дејтона, било од кога да долази, за нас је апсолутно неприхватљив", закључује Бореновић.