Један је мало: Сва тројица дочекали спољнополитичког ЕУропљанина и САДисте у Предсједништву

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић примили високог представника за спољнe послове и безбједносну политику и потпредсједника Европске комисије Џозепа Бореља.

субота, 21 новембра, 2020 / 23:11

Чланови Предсједништва БиХ су изразили задовољство посјетом високог представника за спољнe послове и безбједносну политику Џозепа Бореља у ово значајном тренутку за Босну и Херцеговину, када обиљежава 25. годишњицу Дејтонског мировног споразума.

Константован је напредак који је од Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини до данас постигнут на пољима економије, владавине праве, демократизације друштва и другим областима. Чланови Предсједништва БиХ су поновили опредјељење за имплементацију реформи у приступном процесу, с циљем што скорије додјеле кандидатског статуса за БиХ. У овом процесу обавеза је свих нивоа власти да се појачају напори како би се провеле реформе које ће побољшати квалитет живота свих грађана у БиХ.

Високи представник за спољне послове и безбједносну политику Џозеп Борељ поздравио је постигнути напредак у претходних 25 година на изградњи стабилне и демократске државе. Будућност Босне и Херцеговине у Европској унији је неупитна и на том путу Европска унија ће настављати да пружа апсолутну подршку и помоћ. Босни и Херцеговини предстоји интензиван рад на испуњењу услова из Мишљења Европске комисије како би се постигао напредак на европском путу.

Током састанка поновљена је опредијељеност за развијање добросусједских односа и регионалне сарадње и у том контексту поздрављено је усвајање Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан. Чланови Предсједништва БиХ су изразили потпуну подршку активном учешћу Босне и Херцеговине у регионалним иницијативама, у складу са принципима који се примјењују у Европској унији.

Чланови Предсједништва БиХ су изразили захвалност потпредсједнику Европске комисије на помоћи у обнови Босне и Херцеговине, као и проактивној и партнерској улози у реформском процесу. Помоћ Европске уније у рјешавању кризе изазване пандемијом Ковида – 19, нарочито у процесу набавке вакцине, је од изузетне важности за БиХ. Говорећи о питању миграција, са којим се суочава европски континент, евидентиран је одређени напредак у БиХ, али и потреба да се ураде додатни напори како би се ријешио хуманитарни аспект кризе, за коју је потребна помоћ европских институција.

На крају сусрета, чланови Предсједништва БиХ су поновили опредјељење за стварање демократске и просперитетне државе, уз међусобно уважавање и изградњу повјерења на добробит свих њених грађана.

Црнолисташица Кормак позеленила: Нема ни слике, ни тона

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић разговарали путем видеолинка са Филипом Рикером, в.д. помоћником државног секретара САД-а за европске и азијске послове

Састанак, којем су присуствовали амбасадор САД-а у БиХ Ерик Нелсон, амбасадорка Морин Кормак, прва замјеница помоћника државног секретара и Мет Палмер, замјеник помоћника државног секретара, је отворио Стивен Биган, замјеник државног секретара САД. 

Чланови Предсједништва Босне и Херцеговине нагласили су кључну улогу САД-а у успостави мира и стабилности у Босни и Херцеговини, те су захвалили на досадашњој помоћи САД-а у спровођењу битних реформских процеса. У том контексту разговарано је о наредним корацима који су неопходни да би БиХ испунила услове за напредак ка евроатлантским интеграцијама. Говорећи о европским интеграцијама, чланови Предсједништва БиХ су казали да ће институције Босне и Херцеговине наставити испуњавати услове за добивање кандидатског статуса за чланство у ЕУ.

Важна тема данашњег сусрета била је и економска сарадња двије земље. У том контексту најављено је потписивање Меморандума о економској сарадњи између БиХ и САД-а у областима инфраструктурте, енергетике, дигитализицији као и о америчким инвестицијама у Босну и Херцеговину.

Помоћник државног секретара САД-а за европске и азијске послове Филип Рикер је поновио да САД остаје чврст и посвећен партнер Босни и Херцеговини у провођењу реформи и испуњавању услова за напредак ка евроатлантским интеграцијама. Нагласио је да Предсједништво Босне и Херцеговине треба задржати лидерску позицију у будућим корацима које треба предузети на путу ка ЕУ, као и у провођењу других реформи које ће омогућити болји живот грађанима БиХ. Похвалио је проведбу Споразума који ће резултирати одржавањем избора у Мостару те позвао на даље дјеловање у вези са рефором Изборног закона у БиХ. Казао је да су САД помогле БиХ са 3,7 милиона долара у борби против пандемије КОВИД-19, те најавио наставак ове врсте помоћи.

Чланови Предсједништва БиХ су истакли да је неупитна опредјељеност Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ, и да ће економске реформе, као и борба против корупције бити у фокусу дјеловања у наредном периоду. На крају састанка чланови Предсједништва БиХ су се захвалили за пријатељску сарадњу и подршку коју САД пружа БиХ.Оставите одговор