Бореновић о Добровољачкој: Свједочанство не само о злочину, већ о крају мултиетничког Сарајева

"Двaдесет девет година је прошло од убиства 42 војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, који су се мирно повлачили из касарне, а никада убице никада није стигла правда, нити њихови најближи у данашњем Сарајеву могу да обиљеже њихово страдање на мјесту гдје се догодило. Овај злочин и дешавања током наредних скоро 30 година најсликовитије описују колико се жртве селективно поштују и признају", рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

понедељак, 3 маја, 2021 / 17:52

Бореновић каже да дешавања у Добровољачкој улици (данас Хамдије Крешевљаковића) 2. и 3. маја 1992. године не свједоче само о једном злочину, него и о крају једне епохе, односно о томе шта је Сарајево, под политичким утицајем екстремних националиста, постало:

"Злочинци су свима познати, али они су умјесто казне слављени као хероји. Породице страдалих ни данас у Сарајеву не могу да упале свијеће и положе цвијеће на мјесто страдања младих војника, али на том мјесту злогласне Зелене беретке славе наводну одбрану. Слави се ‘херојска’ одбрана од голобрадих младића који су мирно у колони напуштали касарну, уз обећање да им се ништа неће десити. И поред тих чињеница, злочин у Добровољачкој и његово негирање ће заувијек једна од мрља на лицу тог града, а Република Српска ће се увијек памтити и обиљежавати овај тужни догађај. Сјећамо се  и одајемо дужну пошту свим страдалим у том злочину без казне", закључује Бореновић.