Политика честитала новинарима 3. мај – Ел Команданте Вишковић први

Објављујемо искључиво честитке оних партија и њихових званичника које су стигле на нашу адресу и то оним редом којим су пристигле.

понедељак, мај 3, 2021 / 18:10

Ел Команданте Вишковић први на уранку

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, поводом 3. маја – Међународног дана слободе медија, упутио је данас честитку свим новинарима, редакцијама, уредништвима и удружењима новинара у Републици Српској.

"У име Владе Републике Српске и у своје име, поводом 3. маја – Међународног дана слободе медија, упућујем вам искрене честитке, те користим ову прилику да вам се захвалим што сте, у вријеме глобалне пандемије, показали колико је значајна улога медија, посебно за наше грађане који су ималу брзе, тачне и провјерене информације.

У протеклих година дана, сваки дио нашег друштва био је изложен значајним изазовима, а посебно медији, који су у условима изузетно сложене епидемилошке ситуације, имали одговоран задатак да дају правовремене информације које су биле од велике важности за очување здравља становништва.

И у оваквим, сложеним ситуацијама, новинари су, често се и сами излажући опасности, благовремено и аутентично извјештавали јавност о заштити нашег становништва у условима борбе против ове пошасти, и на томе треба сви заједно да им будемо захвални.

Влада Републике Српске наставиће да његује отворен и партнерски однос са свим медијима, пружајући подршку слободи изражавања, која је пресудна за свако демократско друштво, а све с циљем да грађани Републике Српске буду брзо и истинито информисани.

Још једном користим прилику да вам честитам ваш празник и пожелим добро здравље и успјешан рад", наводи се у честитки предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића.

Петар Ђокић о љубомори и слободи

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић честитао је 3. мај – Свјетски дан слободе медија свим новинарима, уредницима, сниматељима и осталим радницима запосленим у медијима.

Подсјећајући на важност слободе новинарства у сваком демократском друштву које се развија и напредује, Ђокић је пожелио медијским радницима да остану на путу објективног, непристрасног и независног извјештавања.

– Чувајте своје слободе љубоморно и не дајте да их ико угрожава. Свјесни смо да медији не раде увијек у идеалним условима и да су често изложени притисцима, али тај посао не би ни био толико важан и вриједан чувања да га не нападају и не угрожавају. Зато су новинари и названи чуварима демократије јер је њима повјерена једна од најважнијих тековина модерног друштва и ја вам желим да свој посао наставите обављати достојанствено, храбро и професионално – рекао је Ђокић.

Први социјалиста Српске напоменуо је да се рад сваког новинара и медијске куће треба цијенити утолико више када знамо да свој посао обављају на објективан и професионалан начин, када извјештавају о догађајима водећи се принципима новинарске етике и објективности.

Уједињена Српска: Кратко о историјату и пуно лијепих жеља

Свјетски Дан слободе медија у свијету се обиљежава 3. маја, на дан када је 1993. године исти проглашен од стране Главне скупштине Уједињених нација. Циљ обиљежавања овог веома значајног датума за медије јесте подизање свијести о значају слободе и независности медија, али и како би се државе подсјетиле да је њихова дужност да поштују и подржавају право на слободу изражавања.

Радници у медијима обављају изузетно друштвено одговоран и значајан посао који није довољно цијењен. Тим поводом свим електронским и штампаним медијским кућама, а посебно медијским радницима, упућујемо искрене честитке уз жеље да сљедећи 3. мај дочекају са мање вербалних, политичких и других притисака у свом раду, те да њихов радно-правни и економско-социјални статус буде побољшан.

Шаровић: СДС ће бити посвећен заштити новинара

Предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић упутио је честитку свим медијима и новинарима поводом 3. маја, Међународног дана слободе медија, пожеливши им да свој посао раде слободније и објективније, без притисака.

Он је рекао да ће СДС и даље бити посвећена слободи и заштити новинара и медија и унапређењу услова за њихов бољи положај.

Шаровић је истакао да је постојање слободних, независних и професионалних медија важан је фактор стварања демократског друштва.

"Медији су огледало друштва и слика јавности. Поред тога они су и покретач друштвених промјена. У томе је шанса медија да заједно са другим актерима демократског друштва раде на обликовању бољег и праведнијег друштва", казао је Шаровић.

Он је истакао да су у комплексном времену кризе изазване пандемијом корона вируса медији и новинари показали професионализам и друштвену одговорност.

Бореновић: Новинари заслужују поштовање умјесто флоскула (и покојег откривеног налогодавца напада)

"Слобода није да се о њој говори један дан, а сваки други да се ради на поробљавању. Тако је и са слободом медија. Слободни медији јесу одраз слободног друштва, а о слободама у нашем друштву довољно говори чињеница да пријетње, увреде и физички напади на новинаре пролазе углавном некажњено", рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Бореновић каже да медијски радници у Републици Српској заслужују поштовање сваког дана умјесто флоскула које се упућују сваког 3. маја, на Дан слободе медија:

"Већ скоро три године налогодавци покушаја убиства познатог бањалучког новинара нису идентификовани, имамо примјере бруталних и јавно објављених пријетњи новинарима од стране именованих званичника који буду санкционисани само вербалном осудом, а правосуђе их одбацује. Док новинари у вријеме пандемије ризикују своје животе и раде под посебно отежаним условима, обећану финансијску помоћ добијају само подобни медији. Псовке, увреде, селективан приступ… списак је дуг, а данашњи дан треба да буде подсјетник колико као друштво још треба да напредујемо да бисмо постигли степен слобода као у демократски развијеним земљама", истиче Бореновић.

Он каже да је крајње вријеме да се напад на новинаре почне третирати као напад на службена лица и да од стране ПДП-а постоји подршка тој иницијативи.

"Поштовани новинари, уз честитку поводом Дана слободе медија, упућујем вам и позив да још снажније критикујете све негативне појаве у друштву, критикујете нас из политике за сваку грешку и гласно тражите своја права. Трудим се и трудићу се увијек да својим поступцима искажем поштовање које часна новинарска професија заслужује. Слобода мора бити заједнички циљ свакога ко жели да живи у напредном друштву, а слобода медија је један од првих показатеља снаге демократске државе", закључује Бореновић.Оставите одговор