Бореновић и премијерка: Ко се боји избора још

Након што је Предсједник Републике Српске Милорад Додик на изазов опозиције о ванредним и пријевременим изборима у Српској узвратио истом мјером, лидер ПДП-а поручује – нема разлога за изборе на свим нивоима. Бранислав Бореновић каже да за разлику од оне у Српској, власт на нивоу БиХ није настала на темељима политичке корупције. “Што се тиче […]

недеља, 24 јануара, 2016 / 19:44

Након што је Предсједник Републике Српске Милорад Додик на изазов опозиције о ванредним и пријевременим изборима у Српској узвратио истом мјером, лидер ПДП-а поручује – нема разлога за изборе на свим нивоима. Бранислав Бореновић каже да за разлику од оне у Српској, власт на нивоу БиХ није настала на темељима политичке корупције.

“Што се тиче заједничких институција БиХ, то је изузетно компликовано, али не видим нити један разлог, јер није било политичке корупције, није дошло до промјене изборне воље грађана на нивоу заједничких институција БиХ, и што се нас тиче за изборе смо спремни, још јуче. Они су требали бити одржани да је правне државе, да је демократије у Републици Српској још у јануару и фебруару прошле године”, категоричан је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Изаћи ћемо кад год хоћете и поново вас побиједити – став предсједника Српске дијели и предсједница Владе. Ипак, Жељка Цвијановић цијелу причу о још једним изборима у 2016. години види као млаћење празне сламе. Иако је Влада за изборе спремна, тврди да до њих неће доћи јер институционална криза у Српској не постоји.

“Да ли постоји нека друга криза, да. Али, ја бих рекла да је то криза у редовима опозиције у којима они наводно призивају изборе, а мислим да умиру од страха, кад би се ти избори одржали, они умиру од страха и од надолазећих локалних избора, али с правом. Морам рећи да разумијем, након свих промашаја које су направили. То је празна прича, галама”, нагласила је Жељка Цвијановић, предсједник Владе РС.

Прича о ванредним и пријевременим изборима у Српској закотрљала се након позива из Чавићевог НДП-а да Милорад Додик поднесе оставку и распише ванредне изборе. На оставку није ни помислио, али је причу око избора објеручке прихватио. Али, под условом да се поново гласа за члана Предсједништва и састав Парламента БиХ. Познаваоци прилика и ову причу сврстали су у ред свакодневних политичких препуцавања, па према неким мишљењима грађани Српске и БиХ ове године ће само на редовне, локалне изборе.0 КОМЕНТАРА

 1. Какви избори и у каквој држави, зар у Републици Суварској????

  Све сам убјеђенији да и опозиција и власт уринирају у исту тикву, а то је куповина времена, развлачење жваке и зајебавање широких народних маса.

  Јесам ли у праву Драгане Мектићу? Нова година већ добрано одмиче…,:P

 2. БОРЕНОВИЋ: “Што се тиче заједничких институција БиХ, то је изузетно компликовано, али не видим нити један разлог, јер није било политичке корупције, није дошло до промјене изборне воље грађана на нивоу заједничких институција БиХ“

  Изборна воља грађана РС је била да коалиција СНСД, ДНС и СП представља Србе и Српску у заједничким органима. То показује број посланика те коалиције у оба Дома парламента у односу на СзП.

  У НСРС је дошло до обостраног преласка изабраних посланика. У вријеме избора Владе РС изабрани посланици са листа СНСД, ДНС и СП су имали 42 посланика, што је било довољно за избор владе, тако да прелазак двојице из СзП није имао пресудан утицај на избор владе и није прекршио изборну вољу већине.

  Каснији прелазак посланика са једне на другу страну је нешто што се догађало увијек и свуда у свијету.

  Доктор Стевандић је напустио СДС због тога што није хтио да му већину намичу посланици из коалиције Домовина јер је у предизборној кампањи СДС искључивао ту могућност, па се поставља питање које је прекршио изборну вољу и обећања, Стевандићевци или остатак СДС-а.

  Ово су чињенице и јасни докази да Бореновић лупа глупости и лаже.

 3. Једина изборна воља која је прекршена је то што СзП представља РС и Србе у парламенту БиХ.

  Без обзира што то није могуће ставити у Устав РС, мора се успоставити неписано правило да страна из РС која има више од половине делегата у ПСБиХ именује два минстра у СМ, а мањина једног.

  Данас имамо случај да нас мањина представља у пуном обиму у Сарајеву.

 4. Једини трансфери за које постоје основане сумње да иза њих стоји куповина су они Митровића и Стеванчевића,а ти можеш овдје да мрсомудиш и релативизујеш до јутра. Влада је изабрана куповином,манипулацијом и самим тим је нелегитимна и лоповска.

 5. Влада је и без Митровића и Стеванчевића имала већину. То је чињеница.

  Али, највеће паламуђење и мрсомуђење је да између преласка Митровића и Стеванчевића из једне коалиције у другу и истог таквог преласка Шукала и Ђорђића има неке разлике.
  Ово прво је криминал, а ово друго је слободарска тековина.

  Позната телалска објективност.

 6. Треба чињенично говорити.

  У тренутку избора Владе РС, коалиција СНСД, ДНС и СП су са својих листи имали 42 изабрана посланика што је било довољно да се влада легално изабере.

  Једини начин да та влада не буде изабрана била би прелаз неког посланика из те коалиције на страну СзП и Домовине.

  То је чињеница, све остало је лаж.

  Приликом избора Савеза министара српску страну у ПСБиХ представља коалиција која је освојила и мање гласова и мање посланичких мјеста.

  И то је чињеница.

  Али не вриједи телалуку чињенично стање, они имају своју мантру.

 7. Bilo kako bilo, a kako je bilo, i kako jeste, znaju oni pod zemljom što joj predadoše svoje živote nadajući se da se bore za slobodu svoga roda i naroda, znaju , znaju i oni u kolicima,, oni bez nogu i ruku, znaju njihove majke, sestre, djeca ,znaju stotine hiljada nezaposlenih kojima je režim izrekao smrtnu kaznu…

  A, , dok je Hitler vladao svi su mu hajlovali, kao što hajluju i našem firčiju.
  Vjerovatno ste vidjeli onu fotografiju na kojoj svi Adolfu hajluju sa visoko podignutom rukom, svi osim jednog…

  Dakle, bilo je ono kako je bilo, i još jeste ovako kako jeste, doduše manje ima bigera koji hajluju.

  Ali, ALI, iako nam to nije nikakva utjeha, srazmjere naše tragedije su ogromne, nenadoknadive, prije će nas nestati, nego što će nas biti onoliko ovdje koliko je bilo prije rudonjinog stampeda, svjetlo na kraju tunela se nazire.
  On odlazi, zapravo bezglavo bježi, ni on sam ne zna gdje , ni kuda…

  Niti me zanima gdje će, niti, kako će, važno mi je da je je pogromna oluja izgubila snagu, da će nešto, i neko i da je preživi…

  Živjela sloboda !
  Smrt fašizmu, sloboda narodu.

 8. prijedor,26.01.2016. 01:05:37

  “A, , dok je Hitler vladao svi su mu hajlovali, kao što hajluju i našem firčiju.
  Vjerovatno ste vidjeli onu fotografiju na kojoj svi Adolfu hajluju sa visoko podignutom rukom, svi osim jednog…“

  А тај један баш испод Козаре, тачније из слободарског Козарца, легла антифашизма.

  Лијепо нам турчин пореди РС са нацистичком Њемачком. Сви фашисти, само он није.

  Сад ће телалук кренути са:“Свака част Приједор, људина си“!

 9. @Симо П. Ороз

  Друже Рајко, Пух је покушавао упорно да направи паралелу између Хитлерове Њемачке и Српске. Контра Пуха имаш моју подршку. Мени је рекао да нема везе са нво, а онда признаје да је био код Сороша. Мада те навукао да Додика поредиш са Стаљином.

  Прочитао си сигурно „Бекство од слободе“. Фром описује психологију нацистичкиг режима и маса 1940. године, а као да описује наш режим и нас, овдје и сада. И тебе су зекили да си Гебелс. Има нека тајна веза! Социјалисти који воде националну политику…

  А што се тиче Шукала и Ђорђића, погледај њихове предизборне наступе! Жестоко су критиковали власт. Скоро као Митровић и Стевандић.

 10. drazen78bl,26.01.2016. 20:48:46

  “А што се тиче Шукала и Ђорђића, погледај њихове предизборне наступе! Жестоко су критиковали власт.“

  Која је ово шизофренија. Критиковали власт, а отишли на листу странке на власти.

  Дражене, чињеница је да су та двојица изабрани са листе владајуће странке, да су уредно гласали за владу коју чини и та странка.

  Ајмо само чињеницама.

  Смије ти се народ. Критиковали власт, а на изборној листи те исте власти.

  Може ли опозиција смислити нешто паметније. Ово је имбецилно.

 11. drazen78bl,27.01.2016. 11:14:14

  “Друже Рајко, немоћ (lat. impotentio) аргумената тјера те да се служиш увредама.“

  Није ми јасно чим сам те увриједио? Констатацијом да није нормално нападати власт, а истовремено отићи на листу те странке и као изабрани посланик гласати за ту власт!?

  Не могу да вјерујем да ме меко покушава убиједити да је то нормално!!!!

 12. @Симо П. Ороз

  Друже Рајко,
  Шукало и Павић су се бирачима представили као трећи блок, а не као власт.

  Прочитајте: http://m.vijesti.ba/clanak/211242/koalicija-sns-i-dns-treci-politicki-blok-u-rs

  Говорио теби ил’ пању… (покојни Сендић)

 13. drazen78bl,28.01.2016. 00:32:49

  “Шукало и Павић су се бирачима представили као трећи блок, а не као власт.“

  Шта је с тобом?
  Сад покушаваш да ме убиједиш да и ДНС није био странка из власти него трећи блок!??!
  (koalicija-sns-i-dns-treci-politicki-blok-u-rs)

  По твојој логици, осим Шукала и Ђорђића, и остали посалници са те листе ДНС би се требали прибројити блоку који је против власти.

  Ти си скроз погубљен. Кажем, морате смислити нешто паметније.
  Ово је стварно имбецилно.

 14. Велику енергију трошиш да докажеш нешто што није могуће доказати, а то је да ова влада није формирана на коруптиван и криминалан начин, куповином посланика. Тртио се ти или не, свако нормалан види да је то еклатнтан примјер лоповлука.

 15. Змају,
  немој ти мене цијенити по себи.

  Ако је теби потребна велика енергија да израчунаш да је 42 више од половине броја 83 и да су тај број од 42 посланика добиле три владајуће странке на слободним и демократским изборима.

  Да ниси и ти један од оних који сматрају да ДНС прије избора није била владајућа странка, него странка трећег пута?

  Стварно мислим да је будала свако ко ме у то покуша убиједити.

 16. @Симо П. Ороз

  Постајеш безобразан и веома дрзак, друже Рајко!

  ДНС јесте био дио коалиције на власти, али је на изборима за нову власт направио отклон од СНСД (вјероватно су процијенили да је револт грађана све већи и да је вријеме за елегантно извлачење) и представили се као трећи блок, заједно са Шукаловим напредњацима. Кад је Шукало дао подршку Влади Жељке Цвијанпвић, остао је без великог броја чланова, јер су они жељели бити трећи блок, а не СНСД сателит. Ја сам ти дао црно на бијело, али за тебе је и даље вук зелен. Погледај предизборне говоре, хронике, па ћеш видјети да је Шукало критиковао СНСД веома оштро и недвосмислено. Да су рекли да ће у коалицију са СНСД, не би добили ни трећину гласова.

 17. razen78bl,28.01.2016. 18:16:22

  “Постајеш безобразан и веома дрзак, друже Рајко!“

  Што сам дрзак?!?!

  Зато што тврдим да је 42 више од половине броја 83 и што тврдим да су три владајуће партије на слободним изборима освојиле 42 посланика што је, јел’те, више од половине броја 83 и што тврдим да је за избор легалне владе тај број 42 довољан.

 18. drazen78bl,28.01.2016. 18:16:22

  “ДНС јесте био дио коалиције на власти, али је на изборима за нову власт направио отклон од СНСД (вјероватно су процијенили да је револт грађана све већи и да је вријеме за елегантно извлачење) и представили се као трећи блок, заједно са Шукаловим напредњацима.“

  Баш су направили отклон!? Подржали и Додика и Жељку.

  “Кад је Шукало дао подршку Влади Жељке Цвијановић, остао је без великог броја чланова, јер су они жељели бити трећи блок, а не СНСД сателит.“

  Јао, у каву је невољу тај Шукало упао. Није зар да га је напустило свих 260 гласача.
  Страшно!

  “Ја сам ти дао црно на бијело, али за тебе је и даље вук зелен.“

  Шта си дао? ДНС је у изборе ушао као владајућа странка и само се код будала могла представити као странка трећег пута.
  Да су били трећи пут имали би своје кандидате за Предсједника РС и Предсједништво БиХ.

  “Погледај предизборне говоре, хронике, па ћеш видјети да је Шукало критиковао СНСД веома оштро и недвосмислено.“

  Нисам садо-мазо да то себи радим.

 19. С обзиром на ситуацију у ФБиХ у којој влада мањинска влада, немогућност да се попуни СМ, Додикова идеја о одржавању избора на свим нивоима добија на снази јер је очито да су избори у ФБиХ много потребнији него у РС.

  Зато су се ови из СзП усрали јер су свјесни да их је Баке искористио стварајући преко Мехтића атмосферу најаве хапшења. Народ је само чекао кога ће Бакир одабрати за апс. Босић се надао да ће то бити Додик, ал’јес’курац. Баке ухапси Радончића и постаде неприкосновени ‘први у Бошњака’.

  Само избори на свим нивоима у цијелој БиХ могу смирити ову ситуацију.

 20. Немаш ти Симо, адекватну стручну спрему да би био компетентан да мени предајеш математику. Ја сам математичку гиманзију завршио са одличним успјехом.А то што ти политички криминал покушаваш свести на рачунске операције првог степена, само је један од твојих биједних покушаја замајвања,којих си на овом порталу имао на хиљаде.

 21. Шизофренија опозиције се најбоље види на инсистирању да Влада РС није легално изабрана

  Мораћу се вратити мало уназад и подсјетити читаоце да су у изборе 2010.године владајуће странке СНСД, СП и ДНС ушле са својим посебним листама, а на предсједничким изборима су сви подржали Додика и Радмановића.

  За изборе 2014.године се десио исти случај. Ишли су са својим листама, а подржали кандидате СНСД за предсједничке изборе.

  Међутим, овдје имамо причу како је једна од тих странака била странка трећаг пута, па је нелегитимно што је та странка дала глас за нову владу и на основу те приче опозиција диже галаму и тражи рушење владе.

  Зашто кажем да је ово имбецилно.

  Да би нека странка била странка трећег пута мора имати једнак отклон и од актуелне власти и од актуелне опозиције. То подразумјева да та странка има своју листу и своје предсједничке кандидате. Подржавање било ког предсједничког кандидата са листе досадашње позиције или опозиције је кршење принципа подједнаког отклона и то се у политици не зове трећи пут него политичка тактика прикупљања гласова по принципу “кад већ не могу привући тај глас себи, онда је боље да оде неком трећем него мом главном противнику“.

  Елем, као странке и покрети трећег пута су се представљали многи, а ја ћу овдје поменути покрет Небојше Вукановића, странку Драгољуба Јовичића и фамозни ДНС.

  Покрет Небојше Вукановића се представљао као трећи пут, али је веома брзо подржао Огњена Тадића и Младена Иванића и свима је било јасно на којој је страни и да се не ради ни о каквом трећем путу, него о тактици СДС-а и СзП. Вукановић је послије избора за своје услуге награђен савјетичком функцијом.

  Као допуну горе наведене тактике и због бирачких одбора кандидат за Предсједника РС Огљен Тадић је на ту функцији кандидовао и свог возача.

  Друга странка која је у предизборној кампањи причала о трећем пут је Странка напредне политике Драгољуба Јовичића. Они су једини од странака тзв. трећег пута имали своје предсједничке кандидате. Неки кажу да су они помогли Додику, али је то тешко доказиво.

  Трећа странка за коју неки кажу да се представљала као странка тзв. трећег пута није имала своје предсједничке кандидате и подржала је кандидате СНСД-а чиме је већ у предизборној кампањи одредила своје будуће партнере.

  Десило се да од те три странке само ДНС уђе у парламент и да од њихових гласова зависи која ће опција формирати владу.

  Оно што телалуку није јасно је следеће:
  Ако је нека странка на тзв. трећем путу, а од ње зависи формирање скупштинске већине, једнако је легитимно да се опредијели и на једну и на другу страну. Поставља се питање да ли би било легитимно да су се посланици ДНС прикључили Сав.езу за промјене.

  За телалук је нормално што би горљиви заговорник тзв. трећег пута Небојша Вукановић, да је постао посланик, подржао СзП, што би Змај од Лакташа да је постао посланик (не могу да опет не захвалим Шукалу што му га је шукно), подржао СзП. Телалуку је нормално да коалицију ‘Домовина’ која је такође на неки начин тзв. трећи пут, уписује у своју посланичку квоту.

  По телалуку странке трећег пута смију стати само на страну Савеза за промјене и то је легитимно, а ако стану на страну СНСД онда је то нелегитимно.

  Па се дошло до тога да се замјерује странци која је деценијама у коалицији са СНСД и која је подржала предсједничке кандидате СНСД-А што се није приклонила Савезу за промјене. И то се представља као епска превара гласача?!?!

  То је политичка шизофренија и имбецилност о којој говорим.