Бореновић: ЦИК је на потезу

Добродошли у Африку. Тим ријечима, па набрајењем неких држава са Црног континента и из Азије, Бранислав Бореновић је данас започео конфреренцију за штампу у којој је оптужио владајућу коалицју за изборну крађу, поредећи стање са изборима у БиХ са неким ипак заосталијим земљама. Цифра од 56.000 неважећих гласова, што је 11 одсто, је абнормална, тврди […]

понедељак, 4 октобра, 2010 / 12:43

Добродошли у Африку.

Тим ријечима, па набрајењем неких држава са Црног континента и из Азије, Бранислав Бореновић је данас започео конфреренцију за штампу у којој је оптужио владајућу коалицју за изборну крађу, поредећи стање са изборима у БиХ са неким ипак заосталијим земљама.

Цифра од 56.000 неважећих гласова, што је 11 одсто, је абнормална, тврди потпредсједник ПДП, додајући да запрепаштењу бројком поништених листића, доприноси и чињеница да су обрасци за гласање за српског члана Предсједништва БиХ, били најједноставнији могући.

Он је напоменуо да су неправилности утврђене на подручју Бање Луке, Дрвара и у Мркоњић Граду.

Ако ЦИК не проговори, избори су нерегуларни

"Очекујемо да ЦИК БиХ поново преброји све неважеће листиће и да поступи у складу са Изборним законом БиХ", нагалсио је Бореновић и објаснио да ПДП изборе сматра нерегуларним све док се то не уради.

"Ја, као грађанин ове земље више немам намјеру излазити на изборе. Немам се намјеру ни кандидовати, а обећавам да ћу инсистирати да ова ствар дође до краја".

Индиције да је дошло до изборне крађе и инжењеринга дијелом умањују велику побједу СНСД-а. Бореновић каће да све то показује да се нешто мора урадити у овој земљи када је ријеч о изборном процесу. Он је набројао неколико мјеста гдје је гласало око 98 одсто људи, а на таквим таквим гласачким мјестима око 85 одсто гласова је добио Радмановић. То се, према његови ријечима дешавалу у Крупи на Врбасу, и неким другим мањим мјестима, али и на два изборна мјеста у Бањој Луци:

"На једно изборно мјесто смо морали позвати и полицију јер је члан нашег одбора звао и рекао да људи једноставно улазе и гласају ко и колико пута хоће и да не може да их спријечи".

Излазак на улице?

Као највећи проблем, он је препозао начин номиновања гласачких одбора.

Бореновић је рекао да је изборни резултат ПДП бољи него на прошлим изборима, а да је у Народној скупштини РС и Парламентарној скупштини БиХ, СНСД је побиједио, али неће имати апсолутну власт. ПДП ће у парламенту Српске имати вјероватно седам-осам посланика, а у парламенту БиХ једног, веома тешко два.

Ако ЦИК остане нијема, постоји могућност и радикалних мјера!

Посматрачи: Нешто није у реду

Посматрачи парламентарних скупштина Савјета Европе, ОЕБС-а, и НАТО-а истакли су да "нешто није у реду" када проценат неважећих гласачких листића износи три или четири одсто, те да није неопходно да они инсистирају на провођењу истраге, јер је "Централна изборна комисија БиХ сама одлучила да је проведе".

Они су на конференцији за новинаре у Сарајеву навели да ће пратити провођење активности ЦИК-а везане за све жалбе, те до краја испратити изборни процес у БиХ.Оставите одговор