Богдановић: Мирним путем рјешавати проблеме

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је да Кфор нема интерес да силом рјешава политичке проблеме на сјеверу Косова, као што ни Србима нису у интересу сукоби са Кфором. Богдановић је додао да је врло близу постизање договора о мирном начину рјешења кризе на сјеверу Косова. "Ми смо стално у контакту са Кфором […]

субота, октобар 15, 2011 / 09:36

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је да Кфор нема интерес да силом рјешава политичке проблеме на сјеверу Косова, као што ни Србима нису у интересу сукоби са Кфором.

Богдановић је додао да је врло близу постизање договора о мирном начину рјешења кризе на сјеверу Косова.

"Ми смо стално у контакту са Кфором и захтевамо и од Кфора и од Срба да се мирним путем реше ти проблеми. Сигуран сам да Срби неће први покушати на било који начин да испровоцирају да се према њима употреби сила, али истовремено не могу дозволити да се силом решавају неки проблеми који су политичке природе", рекао је Богдановић за "Политику".

Одговарајући на питање да ли Кфор озбиљно планира да силом уклони барикаде ако их Срби не уклоне, Богдановић је рекао да је врло опасно силом склањати барикаде, јер се кроз разговор могу наћи рјешења.

"Они су и раније изјављивали да се не слажу са начином на који Срби протестују. Међутим, врло је опасно силом склањати барикаде. Кроз разговор се могу изнаћи могућности да се обезбеди слобода кретања за Кфор, што су представници српских општина неколико пута истицали", рекао је српски министар за Косово и Метохију.

Он сматра да су Срби спремни да уклоне неке барикаде да би омогућили неку слободу кретања Кфору, али да нису спремни да уклоне главне барикаде.

Према његовим ријечима, уклањање барикада силом био би лош начин, јер постоји опасност да се понови нешто слично што се десило на Јарињу 27. септембра и да никоме није у интересу да се на тај начин рјешавају ствари.

Богдановић је навео да представници општина траже да се што прије сретну са командантом Кфора како би се разјаснила ситуација и постигао договор. "Немамо ни војску, ни полицију ни оружје да се бранимо од силе и насилних метода не само Кфора него било кога. Голоруки народ се не може супротставити силом. Нама је једино остало да мирним путем протестујемо и исказујемо своје незадовољство", нагласио је Богдановић.

Ако дође до насилног уклањања барикада, Богдановић сматра да би "нарасле тензије, продубила би се криза, а то није никоме у интересу поготово сада када се покушава успоставити дијалог и њиме ријешити проблеми".Оставите одговор