БИРАЧ: Мјесечни губитак премашује два милиона КМ

Фабрика глинице "Бирач" из Зворника због најновијег пада цијена алуминијума и глинице на свјетском тржишту мјесечно губи више од два милиона марака, кажу у овом колективу. Цијена алуминијума на лондонској берзи метала прије два дана достигла је нови рекорд од 1.847 долара за тону, што је најнижа вриједност овог метала у посљедње двије године. Директор […]

петак, 27 јула, 2012 / 21:20

Фабрика глинице "Бирач" из Зворника због најновијег пада цијена алуминијума и глинице на свјетском тржишту мјесечно губи више од два милиона марака, кажу у овом колективу.

Цијена алуминијума на лондонској берзи метала прије два дана достигла је нови рекорд од 1.847 долара за тону, што је најнижа вриједност овог метала у посљедње двије године.

Директор "Бирча" Виргинујус Вајега истиче да је цијена алуминијума за само пет мјесеци опала за више од 16 одсто у односу на фебруарски просјек од 2.204 долара по тони.

Он је додао да је просјечна цијена у овом мјесецу за чак 18 одсто нижа у односу на исти период лани.

Вајега истиче да је цијена глинице пала на просјек од 305 долара по тони, што је најнижа цијена од почетка 2009. године.

Подсјећајући да је цијена земног гаса од тог периода порасла за више од 50 одсто, што је у огромној мјери повећало трошкове пословања, Вајега каже да "Бирач" очекује завршетак пројекта преласка са течног на чврсто гориво, чиме ће бити стабилизовано пословање.

При томе је напоменуо да ће та стабилизација услиједити уколико неповољне прилике на свјетском тржишту ово предузеће поново не доведу у неизвјесну ситуацију.

Пад цијена алуминијума и глинице, те поскупљења свих енергената, посебно мазута и земног гаса, довело је у питање опстанак Групације "Бирач", па је стога Фабрика глинице приморана да штеди на сваком кораку.

Због тога менаџмент Фабрике глинице "Бирач" био је приморан да предложи смањење плата запосленим за десет одсто у наредна три мјесеца.

Радници су препознали да је ријеч о једној од најтежих ситуација од почетка 2009. године и пресудном тренутку за опстанак Фабрике, те су одлучили да подрже настојање менаџмента да разним мјерама штедње, укључујући и смањење плате и других трошкова, превазиђу новонасталу кризу.