Гаврило Антонић: Провјетравање

"Провјетрићемо СНСД, вријеме је да уморни оду", жустро је, прије неколико дана најавио потпресједник ове странке и предсједник Народне скупштине у интервјуу једном дневном листу. Услиједило је и појашњење. „Послије избора ћемо имати једну озбиљну расправу у којој ће се анализирати учинак свих, шта је и колико ко урадио у Клубу посланика и можда се […]

петак, 27 јула, 2012 / 21:23

"Провјетрићемо СНСД, вријеме је да уморни оду", жустро је, прије неколико дана најавио потпресједник ове странке и предсједник Народне скупштине у интервјуу једном дневном листу. Услиједило је и појашњење.

„Послије избора ћемо имати једну озбиљну расправу у којој ће се анализирати учинак свих, шта је и колико ко урадио у Клубу посланика и можда се неким људима захвалимо“. Остало је нејасно како би то захваљивање конкретно изгледало јер је познато да су власници мандата лично посланици, а не странка. Осим ако не постоји неки специјални страначки рецепт за то?!

Након провјетравања услиједиће и кадровско освјежавање. „Анализираће се и ко је и шта урадио у Влади РС, у јавним предузећима и на другим мјестима. Чини ми се да су неки људи уморни, да треба да ослободе мјеста другима. Нама унутар странке, послије избора, предстоји врло озбиљна расправа и освјежавање“.

Осута је ватра по Влади. „Влада јесте нешто спорије радила на питању законодавних активности и план за први и други квартал ове године није остварен. У Народној скупштини нема чекања, имамо капацитет да радимо и више, али главни предлагач је Влада и ту би се могла упутити једна критика према њој да би се законодавни план требало боље да се испуњава. Неколико крупних законских аката због дубоке расправе је враћено Влади и они би морали бити завршени што прије“.

Ништа боље нису прошли ни посланици. „Мислим да преовладава оцјена да Клуб СНСД-а, у овом сазиву, није активан колико треба. Дијелу људи се озбиљно може замјерити на потпуној пасивности, дио људи не долази уопште на сједнице, а један други дио је незаинтересован“. Каво је интересовање незаинтересованих за посланичке плате, Предсједник НС РС није рекао, али је знао да су неки ухваћени на спавању. „Један дио посланика је дријемао у претходне двије године, рачунајући да терет треба да носи неко други, а да они могу само да долазе и дижу руке“. Да ли прије руку дижу и плате, или је редослијед обрнут, такође, остало је нејасно ?!

Исто тако, остало је нејасно да ли ће након провјетравања и освјежавања услиједити и кречење, односно да ли ће доћи до промјене политике? Без тога све остале мјере не значе ништа, осим ритуалног приношења жртава на олтар мученика како би се незадовољници колико – толико умирили. За народ је неважно је ко ће бити непосредни извршилац политике која не даје резултате. Најава пуких кадровских промјена, можда је битна, али само онима који сједе у руководећим столицама.

Да ли је ово најава предстојеће беспоштедне туче за луксузне кабине на броду који тоне?!Оставите одговор