БиХ: Раст економије пола одсто

САРАЈЕВО – Економски раст у БиХ ове године требало би да буде позитиван и да износи око 0,5 одсто, јер економски показатељи за прву половину године сугершу да је заустављен економски пад из 2009. и да неће бити нових погоршања, речено је Срни из Централне банке БиХ. Девизне резерве БиХ за првих осам мјесеци ове […]

понедељак, септембар 13, 2010 / 15:04

САРАЈЕВО – Економски раст у БиХ ове године требало би да буде позитиван и да износи око 0,5 одсто, јер економски показатељи за прву половину године сугершу да је заустављен економски пад из 2009. и да неће бити нових погоршања, речено је Срни из Централне банке БиХ.

Девизне резерве БиХ за првих осам мјесеци ове године износиле су 6,37 милијарди КМ, односно 3,26 милијарди евра или 4,14 милијарди америчких долара, што је у односу на крај прошле године више за 160 милиона КМ.

Како је објашњено из Централне банке, расту девизних резерви највише је допринијела појачана економска активност, те туристичка сезона.

Спољни дуг БиХ је до августа износио 5,82 милијарди КМ и у односу на крај прошле године већи је за око 584 милиона КМ.

Разлози за то су повлачење нових кредита, од чега се 270 милиона КМ односи на средства по основу стендбај – аранжмана са Међународним монетарним фондом, те раст вриједности америчког долара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *