Европска инвестициона банка провјерава одбрану од поплава

БАЊА ЛУКА – Представници Европске инвестиционе банке од данас врше увид у стање система одбране од поплава, као и насталих штета у Републици Срској. Савјетник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС за сектор вода Небојша Јакшић потврдио је новинарима да је након консултативног састанка у Бањалуци, идентификациона мисија Европске инвестиционе банке данас почела са радом, […]

понедељак, септембар 13, 2010 / 16:00

БАЊА ЛУКА – Представници Европске инвестиционе банке од данас врше увид у стање система одбране од поплава, као и насталих штета у Републици Срској.

Савјетник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС за сектор вода Небојша Јакшић потврдио је новинарима да је након консултативног састанка у Бањалуци, идентификациона мисија Европске инвестиционе банке данас почела са радом, у оквиру припрема за потписивање кредитног аранжмана за улагања у систем одбране од поплава о чему се договор очекује 22. септембра.

Идентификациона мисија Европске инвестиционе банке почела је са радом у приједорској регији, а рад би требало да оконча 21. септембра на подручју општине Бијељина.

Јакшић није могао да презицира о којој висини кредитног задужења је ријеч, пошто је задатак идентификационе комисије да изврши увид у стање.

Делегација ће се током боравка у Српској увјерити у стање система одбране од поплава, као и колику су штету поплаве нанијеле објекатима овог система и пољопривреди.

Помоћник министра за пољопривреду и рурални развој РС Зоран Ковачевић је подсјетио да Министарство води преговоре са Свјетском банком за реализацију пројекта наводњавања у РС и БиХ вриједног 40.000.000 долара, од којих је половина намјењена за РС.

"Уколико буду испуњени сви предуслови, кредитна средства би могла да буду на располагању крајем 2011. године, а изградња система за наводњавање у неколико општина у Посавини и Семберији, Херцеговини и Лијевче пољу, почела би 2012. године", рекао је Ковачевић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Владимир Усорац је подсјетио да је процјена пољопривредника да висина штете од поплава у аграру РС износи 260 милиона КМ, а да процјена општина, односно локалних заједница износи 140 милиона КМ, наглашавајући да је прије исплате одштета, неопходно још једном преконтролисати оправданост свих захтјева за исплату надокнаде.

Он је поново апеловао на Владу РС да донесе одлуку о отписивању дугова пољопривредних произвођача за вјештачко ђубриво, као и да регулише питање права на плави дизел како пољопривредни произвођачи не би морали да уђу у нову сјетвену сезону са дуговањима, која за ове намјене износе око 20 милиона КМ.

Говорећи о предстојећој јесењој сјетви, Усорац је позвао млинаре да хитно започну преговоре са пољопривредним произвођачима и да се активно укључе у планирање производње "од њиве до векне хљеба", а не као до сада када су били активни само у јефтином откупу пожњевеног жита "од камиона до векне хљеба".

Усорац је најавио да би од наредне године могло у потпуности да буде ријешено питање довољних количина и квалитета меса и млијека из домаће производње, пошто је иницирана акција подјеле 1 000 јуница из робних резерви за потребе фармера у РС, што би се реализовало већ идућег прољећа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *