Бесплатно и добровољно: Позив за вакцинацију хроничних, РВИ и инвалида

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске позивају сва лица са мјестом пребивалишта у Републици Српској из сљедећих категорија становништва да искористе право на бесплатну и добровољну вакцинацију: особе са хроничним обољењима, ратни војни инвалиди, те особе са инвалидитетом.

четвртак, 6 маја, 2021 / 18:09

(КОВИД-19, ХИВ, Даун синдром, БМИ свете латиничне ријечи)

У складу са овим позивом, лица која желе да остваре могућност имунизације против COVID-19, ради евидентирања треба да се јаве тимовима породичне медицине.

Међу хроничним обољењима/стањима која представљају повећан ризик за COVID-19 су:

– хронична болест плућа (астма, бронхиектазије, хронична опструктивна болест плућа, цистична фиброза, интерстицијална болест плућа, плућна хипертензија),

– имунокомпромитоване особе (HIV, малигне болести, стање након трансплантације органа/ткива, примарне имунодефицијенције),

– дијабетес мелитус тип 1 или 2,

– кардиоваскуларна обољења (као срчана инсуфицијенција, коронарна артеријска болест, кардиомиопатија, хипертензија)

– хронична болест бубрега (укључујући особе на хемодијализи),

– хронична болест јетре,

– неуролошка стања (мултипла склероза, Паркинсонова болест, миастенија гравис, болест моторних неурона)

– деменција,

– Down синдром,

– мождани удар/цереброваскуларне болести,

– гојазност (BMI већи од 30)

– таласемија, анемија српастих ћелија.

Напомињемо да горе наведени редослијед обољења/стања не означава степен ризика болести/стања.

Вакцинација наведених приоритетних група становништва биће организована у надлежним домовима здравља, што су поједини домови здравља у Републици Српској већ почели да спроводе. Динамика вакцинације у домовима здравља у Републици Српској зависи од организације рада здравствене установе, структуре популације, односно бројности приоритетних група, испорука вакцина итд.

Такође, вакцинација за лица из ових категорија становништва која су регистрована у приватним тимовима породичне медицине биће организована у дому здравља у граду/општини у којем се приватна амбуланта налази, на начин да приватна амбуланта породичне медицине прикупи податке грађана који се пријаве у складу са овим позивом и достави их надлежном дому здравља.

Домови здравља у Републици Српској у обавези су да прихвате и пријаве лица која нису регистрована у тимовима породичне медицине у Републици Српској, а имају пребивалиште на територији општине или града за коју је дом здравља надлежан.

Грађани који изразе интересовање за вакцинацију у складу са овим позивом, у наредном периоду биће позвани на вакцинацију од стране надлежног дома здравља. Подсјећамо да je вакцинацијa наведених приоритетних група становништва дио друге фазе вакцинације грађана против COVID-19 у Републици Српској која је у току, а у којој се већ одвија вакцинација становника старијих од 65 година. У складу са Планом вакцинације против COVID-19 у Републици Српској, вакцинација ће бити настављена према даље планираним фазама и приоритетима, а наредна фаза ће обухватити особе на пословима од јавног значаја (радници у образовању, полицији, медијски радници, инспектори и други).