Берлускони изгубио већину у парламенту

Италијански премијер Силвио Берлускони изгубио је данас подршку већине посланика у парламенту, што додатно појачава притисак да поднесе оставку.  Парламент је усвојио Берлусконијев приједлог о ратификацији јавних рачуна из 2010. године, али уз само 308 гласова "за", што је знатно мање од 316 неопходних за апсолутну већину у парламенту од 630 мјеста. Опозиција се данас […]

уторак, новембар 8, 2011 / 20:54

Италијански премијер Силвио Берлускони изгубио је данас подршку већине посланика у парламенту, што додатно појачава притисак да поднесе оставку.

 Парламент је усвојио Берлусконијев приједлог о ратификацији јавних рачуна из 2010. године, али уз само 308 гласова "за", што је знатно мање од 316 неопходних за апсолутну већину у парламенту од 630 мјеста.

Опозиција се данас уздржала од гласања и одмах саопштила да Берлускони мора да поднесе оставку.

Претходно је Умберто Боси, лидер Сјеверне лиге, главног Берлусконијевог коалиционог партнера, позвао премијера да поднесе оставку. Боси је оборио прву Берлсуконијеву владу 1994. године.

Премијер је до сада инсистирао да има довољну подршку у парламенту и да може да настави да управља владом.

Италијански дефицит је релативно низак, али инвеститори страхују да би Италија због комбинације ниске стопе привредног раста и дуга од 1,9 трилиона евра могла да постане сљедеће чланица еврозоне која неће изржати дужничку кризу.

Индекс берзе у Милану у међувремену је порастао за 2,5 одсто послије Босијевог саопштења и нетачне информације да је Берлускони већ поднио оставку.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *