УН: Иран је правио нуклеарно оружје, у прошлости

Иран је у прошлости радио на развоју нуклеарног оружја и осталим истраживањима и тестовима о таквом наоружању, наводи се у новом извјештају агенције УН за атомске контроле.  Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) у документу је представила до детаља нове доказе о томе да је Исламска Република у прошлости покушала да развије нуклерано наоружање. Извјештаје […]

уторак, новембар 8, 2011 / 23:15

Иран је у прошлости радио на развоју нуклеарног оружја и осталим истраживањима и тестовима о таквом наоружању, наводи се у новом извјештају агенције УН за атомске контроле.

 Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) у документу је представила до детаља нове доказе о томе да је Исламска Република у прошлости покушала да развије нуклерано наоружање.

Извјештаје је објављен у вријеме када израелски медији спекулишу о томе да би јеврејска држава могла да изврши превентивне нападе на постројења иранског нуклеарног програма, преноси Би-Би-Си.

У извјештају ИАЕА указује се на истраживања о "нуклеарним експлозивима" која је Иран обавио 2008. и 2009. године и додаје да Техеран можда и данас проводи активности из спорне области.

Коментатори сматрају да ће САД и њихови савезници искористити овај извјештај као повод за јачање санкција Ирану, који је велики извозник нафте.

Русија је оцијенила да извјештај ИАЕА појачава тензије и да је неопходно још времена да би се утврдило да ли он садржи нове, поуздане доказе о постојању војних елемената у иранском нуклеарном програму.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *