Београд има Дане Сарајева, не и Бање Луке

Фестивал "Дани Сарајева” који организује Иницијатива младих за људска права, одржаће се по пети пут у Београду, од 1. до 7. маја. Фестивал 1. маја отвара кантауторка Јадранка Стојаковић концертом у Дому синдиката. Током манифестације ће наступити и сарајевски трип-хоп бенд „Велахавле”, уз београдски бенд „Сви на под” као гостујући састав, и млади саксофониста Тимур […]

петак, 15 априла, 2011 / 20:33

Фестивал "Дани Сарајева” који организује Иницијатива младих за људска права, одржаће се по пети пут у Београду, од 1. до 7. маја.

Фестивал 1. маја отвара кантауторка Јадранка Стојаковић концертом у Дому синдиката.

Током манифестације ће наступити и сарајевски трип-хоп бенд „Велахавле”, уз београдски бенд „Сви на под” као гостујући састав, и млади саксофониста Тимур Сијарић.

Позоришни програм фестивала обухвата премијерно извођење комада „Прешућивање” у режији Селме Спахић и још двије њене представе – „Усамљени Запад” и „Како сам научила да возим”.

Редитељка Селма Спахић рекла је данас на конференцији за новинаре у београдском Медија центру да је представа „Прешућивање”, настала у копродукцији с Хартефакт фондом и Битеф театром из Београда, заснована на биографијама осморо глумаца, младих људи из бивше Југославије који су у вријеме рата у БиХ били дјеца или тинејџери.

Представа се, како је објаснила Спахићева, бави проблемом прећуткивања – због љубави, из страха, кукавичлука, храбрости – посматраним кроз односе унутар породице као основне друштвене цјелине.

Београдска публика биће у прилици да погледа и представу „Један Пикасо” Сарајевског ратног театра „САРТР” и „Сарајевску позоришну трагедију” у извођењу Народног позоришта из Сарајева.

Током Фестивала биће одржане и јавне дискусије посвећене односима Београда и Сарајева, у којима ће учествовати личности из свијета политике, правосуђа, медија и академских кругова.

Београдској публици биће представљен и мултимедијални „Музеј Дана Сарајева” посвећен историјату манифестације која је до сада угостила више од 500 сарајевских умјетника, а најављена је и промоција монографије „Сарајево – мој град, место сусрета” Јасминка Халиловића.

„Дани Сарајева” настали су као реакција младих људи из Србије на ћутање званичног Београда о ономе што се током рата дешавало у главном граду Босне и Херцеговине, подсјетила је директорка Иницијативе младих за људска права Маја Мићић.

Директор београдске Агенције за европске интеграције и сарадњу с удружењима Данко Рунић рекао је да Град Београд већ трећу годину подржава „Дане Сарајева”, а ове године из градског буџета за ту манифестацију је издвојено око два милиона динара.