Будимир: Пресуда Готовини и Маркачу има и политичку димензију

САРАЈЕВО – Пресуда Хашког трибунала хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, уз тврдњу да су криви за удружени злочиначки подухват, потврда је да дјеловање тог суда има политичку, а не само правосудну димензију, изјавио је предсједник Федерације БиХ Живко Будимир. "Генерал Готовина, којег лично познајем, врло је частан и војник и човјек и све […]

петак, 15 априла, 2011 / 20:15

САРАЈЕВО – Пресуда Хашког трибунала хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, уз тврдњу да су криви за удружени злочиначки подухват, потврда је да дјеловање тог суда има политичку, а не само правосудну димензију, изјавио је предсједник Федерације БиХ Живко Будимир.

"Генерал Готовина, којег лично познајем, врло је частан и војник и човјек и све војничке дужности које је обављао чинио је у складу са свим међународним конвенцијама и није заслужио овакав третман од Хашког трибунала", рекао је Будимир.

"Говорити о злочиначком подухвату хрватске војске и хрватске државе је у најмању руку некоректно", додао је Будимир.

Хрватски делегат Дома народа Парламентарен скупштине БиХ Иво Миро Јовић сматра да је данашња пресуда Хашког трибунала генералима Анти Готовини и Младену Маркачу за злочине над Србима у Крајини политичка пресуда хрватском народу а никако људима који су били у оптуженичкој клупи.

"Политичари се не могу мијешати у пресуде судова, али пошто је ријеч о Трибуналу, а само му име каже да је ријеч о неком ад хок међународном тијелу без правног основа, желим рећи да је суд у Хагу политичко тијело и његове одлуке политичке природе", рекао је Иво Миро Јовић.

Хашки трибунал изрекао је данас казну од 24 године затвора хрватском генералу Анти Готовини и 18 година затвора Младену Маркачу, прогласивши их кривим за учешће у удруженом злочиначком подухвату чији је циљ био присилно и трајно уклањање српског становништва са подручја Крајине у Хрватској.

Генерал Иван Чермак ослобођен је по свих девет тачака оптужнице