Векарић: Пресуда ће утицати на односе Србије и Хрватске

БЕОГРАД – Замјеник тужиоца Србије за ратне злочине Бруно Векарић оцијенио је да ће пресуда тројици хрватских генерала, у којој је Фрањо Туђман означен као вођа удруженог злочиначког подухвата, имати одређене импликације на односе Србије и Хрватске, првенствено пред Међународним судом правде. "У правном аспекту пресуде овим предметом показала се снага института заједнички злочиначки подухват. […]

петак, април 15, 2011 / 21:00

БЕОГРАД – Замјеник тужиоца Србије за ратне злочине Бруно Векарић оцијенио је да ће пресуда тројици хрватских генерала, у којој је Фрањо Туђман означен као вођа удруженог злочиначког подухвата, имати одређене импликације на односе Србије и Хрватске, првенствено пред Међународним судом правде.

"У правном аспекту пресуде овим предметом показала се снага института заједнички злочиначки подухват. То је једна моћна машина, центрифуга, која када увуче некога, ту очигледно изласка нема", рекао је Векарић.

Он је навео да пресуда, с једне стране, даје комфорнију позицију Србији, а с друге стране, може бити корак ближе помирењу, "што би можда било у крајњој линији и најбоље".

Векарић је у изјави за медије оцијенио да ће се главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц жалити на дио пресуде којом није задовољан у вези са ослобађањем Ивана Чермака, док ће се одбрана сигурно жалити на казне за Анту Готовину и Младена Маркача.

Хашки трибунал изрекао је данас казну од 24 године затвора хрватском генералу Анти Готовини и 18 година затвора Младену Маркачу, прогласивши их кривим за учешће у удруженом злочиначком подухвату чији је циљ био присилно и трајно уклањање српског становништва са подручја Крајине у Хрватској.

Генерал Иван Чермак ослобођен је по свих девет тачака оптужницеОставите одговор