Банка Српске изгубила спор у Литванији – Укио банци мора исплатити 25 мил. КМ!

Окружни суд у Каунасу у Литванији обавезао је Банку Српске у ликвидацији да литванској Укио банци која је у стечају исплати 25 милиона марака плус камате, открива пословни портал Капитал.

уторак, октобар 11, 2016 / 15:15

Окружни суд у Каунасу у Литванији обавезао је Банку Српске у ликвидацији да литванској Укио банци која је у стечају исплати 25 милиона марака плус камате, открива пословни портал Капитал.

Пресудом суда у Каунасу од 26. септембра ове године, која је у посједу Капитала, између осталог, поништено је пребијање 2,2 милиона КМ обавеза Укио банке према Банци Српске, а које је Банка Српске „пребила“ након што је литванској банци одузета дозвола за рад.

Банка Српске обавезана је да Укио банци исплати 25 милиона КМ, које су Литванци имали на трансакционим рачунима и као депозите у овој банци, плус процесну камату у висини од шест одсто годишње почев од 2014. до потпуног извршења пресуде.

„Обавезује се Банка Српске да исплати Укио банци у стечају 11,08 милиона евра, те да јој на име камата исплати 1,01 милиона евра. Обавезује се Банка Српске да исплати тужиоцу процесну камату у висини од шест одсто годишње која се обрачунава на досуђени износ 11,08 милиона евра почев од отварања поступка пред судом, 11. јуна 2014. године, до потпуног извршења судске пресуде“, наведено је у пресуди.

Банка Српске против ове пресуде може уложити жалбу Апелационом суду Литваније у року од 30 дана.

Литванци депоновали милионе евра на дан у Балкан Инвестмент банци

У образложењу пресуде наведено је да је Укио банка по основу уговора о отварању коресподентног рачуна из 2004. године у тадашњој Балкан Инвестмент банци, а касније Банци Српске, имала 7,5 милиона америчких долара. Тај износ је, како се даље наводи, Укио банци требао бити исплаћен 23. октобра 2012. године и у том тренутку је, прерачунато у евро, износио 5,7 милиона евра.

Даље се прецизира да је Укио банка 23. и 24. октобра 2012. само на дан орочавала у Банци Српске милионске износе који им, такође, нису исплаћени.

Укио банка је 23. октобра 2012. године депоновала у тадашњој Балкан Инвестмент банци преконоћни депозит од милион евра који им је сутрадан требао бити исплаћен заједно са каматом од 27 евра.

Само дан касније, односно 24. октобра 2012. године, Укио Банка поново орочава код ове банке преконоћни депозит у износу од 280.000 евра и четири милиона евра који су заједно са каматама од 115 евра требали бити исплаћени 25. октобра 2012. године.

„Депозити Укио банке у Банци Српске су 14. фебруара 2013. године износили укупно 5,28 милиона евра и нису били враћени тужиоцу у прописаном року нити су враћени до дана подношења тужбе“, истиче се у пресуди.

Додаје се да је 12. фебруара 2013. године Банка Литваније увела привремено дјелимично ограничење пословања Укио банке, а затим је 18. фебруара исте године прогласила платежно неспособном и трајно јој одузела дозволу за рад.

Након што им је ограничено пословање, Укио банка је истог дана, 12. фебруара обавијестила је Банку Српске, односно тадашњу Балкан Инветсмент банку, о томе наводећи да је забрањено било какво пребијање те да новац Укио банке у страним банкама мора бити исплаћен.

„Два дана касније тужена је обавијестила Укио банку о средствима депонованим код њих, а иако им је поруком од 15. фебруара 2013. године тужилац накнадно доставио захтјев за исплату, новац није исплаћен“, наведено је у пресуди.

Балкан Инвестмент банка је 25. марта 2013. године обавјестила тужиоца да је 1. марта те године одлучила да „пребије“ потраживања од 2,2 милиона КМ која има према Укио банци, по уговору о кореспондентном рачуну, са потраживањима Укио банке према њима. Међутим, суд је такво поступање прогласио незаконитим.

„Пребијање извршено од стране тужене сматра се незаконитим, јер Закон о банкама Републике Литваније императивно забрањује „пребијање“ након увођења привременог ограничења пословања“, истакнуто је у пресуди.

Занимљиво је да су у вријеме ових дешавања још увијек Литванци имали власништво и управљали Балкан Инвестмент банком.

„Тужена је била несавјесна, јер је у вријеме „пребијања“ дуга тужилац имао контролу над туженом. Тужену је основао тужилац заједно са УАБ „Укио банко инсвестицине групе. У вријеме пребијања главни акционари тужене су били УАБ „Балкан Инвест“, УАБ „Асоцијуото турто валдyмас“ и УАБ „Укио банко инсвестицине групе“. Наведена правна лица су повезана са тужиоцем и његовим акционарима“, наведено је у пресуди.

Банка Српске: Извршење пресуде није могуће

Заступници Банке Српске су током поступка тврдили да је тужба неоснована и незаконита, као и да суд у Литванији није надлежан за овај спор.

Навели су и да је пред судом у БиХ против Укио банке и њених повезаних лица већ покренут парнични поступак ради надокнаде штете, као и кривични поступак, у којима ће се, између осталог, одлучивати и о законитости радњи Банке Српске и лица повезаних са тужиоцем код пребијања спорних средстава и задржавања њиховог дијела.

Истакли су и да чак иако би суд у у овом поступку пресудио у корист Укио банке и поништио пребијање, те обавезао Банку Српске да врати комплетан износ који та банка има на њиховим има на рачунима, извршење пресуде не би било могуће у БиХ.

Образложили су то чињеницом да је у Банци Српске покренут ликвидациони поступак, те да може бити утврђено да је одлука суда Литваније у супротности са јавним поретком БиХ и да повређује права и законите интересе повјерилаца банке.

Међутим, суд је њихове наводе одбацио и усвојио тужбени захтјев Укио банке.

Мићић: Жалићемо се

Ликвидациони управник Банке Српске Петар Мићић потврдио је за ЦАПИТАЛ да је добио пресуду суда у Литванији те нагласио да ће уложити жалбу.

„У правилу не коментаришемо одлуке судова, поготово оне које нису правоснажне или коначне, али оно што можемо рећи јесте да смо прошле седмице добили превод одлуке суда у Литванији и да је наш правни тим разматра. Свакако ћемо на пресуду суда у Литванији уложити жалбу и искористићемо сва правна средства која нам стоје на располагању. Убијеђени смо да имамо аргументе који ће као посљедицу имати завршетак спора на начин који је повољан по Банку Српске, а самим тим и за њене повјериоце“, рекао је Мићић.

Балкан инвестмент банка била је у власништву Литванске фирме из Каунаса “УКИО гроуп” тајкуна Владимира Романова.

У склопу “УКИО гроуп” била је и Укио банка, а у оквиру Романове империје у БиХ, била је и Фабрика глинице Бирач. Након што је Балкан инвестмент банка доведена на руб пропасти и у њој у јулу 2013. године уведена привремена управа, а литванско руководство напустило БиХ, Влада РС је исте године докапитализовала банку и преименовала је у Банку Српске.

Међутим, ни тада није било помоћи, Банка Српске је наставила да послује са губницима, а у мају ове године је отишла у ликвидацију. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *