Бања Лука: Ухапшен најближи Шарићев сарадник

Полиција Републике Српске ухапсила је у Бањoj Луци Зорана Ћопића, најближег сарадника одбјеглог нарко-боса Дарка Шарића и привремено му одузела и блокирала имовину у Српској вриједну више од 20 милиона КМ. Полиција је ушла у траг сумњивим трансакцијама и “прању” више од 14 милиона КМ стечених трговином наркотицима, те да би сутра требало да буду […]

среда, 27 априла, 2011 / 09:20

Полиција Републике Српске ухапсила је у Бањoj Луци Зорана Ћопића, најближег сарадника одбјеглог нарко-боса Дарка Шарића и привремено му одузела и блокирала имовину у Српској вриједну више од 20 милиона КМ.

Полиција је ушла у траг сумњивим трансакцијама и “прању” више од 14 милиона КМ стечених трговином наркотицима, те да би сутра требало да буду блокирани сви Ћопићеви банковни рачуни.

Привремено су блокиране акције Фабрике шећера Бијељина која је у власништву Ћопићеве фирме “Агрокоп експорт-импорт” Бања Лука. Замрзнута је и друга Ћопићева фирма “Авиорент” Бања Лука у чијем власништву је и један авион вриједан више од 200.000 евра.

Иако је забрањено располагање и продаја имовине Фабрике шећера, ова фирма наставља да ради и даље, а полиција се на мјеру забране продаје имовине одлучила да би спријечила да Шећерана пређе на треће лице и буде угашена.

Припадници МУП-а РС, у сарадњи са МУП-ом Србије, мјесецима прате Ћопићеве активности на територији Српске. Припадници Одјељења за истраге кривичних дјела тешког и организованог криминала и Одјељења за финансијске истраге МУП-а РС, по наредби Специјалног тужилаштва РС у акцији под кодним називом “Машина” претресли су Ћопићеве фирме “Агрокоп експорт-импорт” и “Авиорент”, те Фабрику шећера у Бијељини.

Полиција је јуче претресла и Ћопићеву кућу у Улици Сретена Стојановића у Бањој Луци, а изузета је и одређена документација. Ћопића су инспектори цијели дан саслушавали у кући, а предвече је лишен слободе.

Ћопић је био Шарићев посредник у бројним пословима везаним за куповину некретнина широм Србије, а налазио се у управним одборима више од 150 Шарићевих предузећа. Једно од њих је “Агрокоп” Нови Сад, које је регистровало фирму “Агрокоп” у Бањој Луци и крајем 2009. године на лицитацији купило Фабрику шећера у Великој Обарској код Бијељине.

Полиција РС утврдила је да је управо у бијељинску Шећерану уложен “прљави” новац Дарка Шарића.

У фебруару је у Специјалном суду у Београду почело суђење деветочланој групи Дарка Шарића због прања више од 20 милиона евра стечених шверцом кокаина. Шарићу и Ћопићу суди се у одсуству, јер нису доступни полицији у Србији.

Како сазнаје “Глас Српске”, Јединица за финансијске истраге МУП-а Србије води још четири финансијске истраге против Шарића, Ћопића и њихове организоване групе. Властима Србије, које су расписале потјерницу, Зоран Ћопић није могао бити изручен јер има држављанство БиХ.

Полиција РС прошле године у јуну приводила га је под сумњом да је планирао атентат на српског министра полиције Ивицу Дачића који је тада допутовао у Бању Луку. Послије шест часова саслушања Ћопић је пуштен.