Бан Ки Мун: Израелци примјенили претјерану силу

Генерални секретар УН Бан Ки Мун оптужио је данас израелске војнике да су током инцидента 15. маја користили претјерану силу испаљујући бојеву муницију на ненаоружане либанске демонстранте који су покушавали да пређу преко граничне ограде. Бан Ки Мун је истакао да се у прелиминарном извјештају мировне мисије УН (УНФИЛ) у Либану, такође окривљују и демонстранти, […]

четвртак, 7 јула, 2011 / 11:02

Генерални секретар УН Бан Ки Мун оптужио је данас израелске војнике да су током инцидента 15. маја користили претјерану силу испаљујући бојеву муницију на ненаоружане либанске демонстранте који су покушавали да пређу преко граничне ограде.

Бан Ки Мун је истакао да се у прелиминарном извјештају мировне мисије УН (УНФИЛ) у Либану, такође окривљују и демонстранти, који су бацали каменице и бензинске бомбе, те да су покушали да сруше ограду, што је оцијењено као "провокативан и насилан чин".

Генерални секретар УН је нагласио да су Израелци и либански демонстранти, које су чиниле углавном палестинске избјеглице, прекршили резолуцију Савјета безбједности УН 1701 којом је окончан сукоб између Хезболаха и Израела 2006. године.

Либанске оружане снаге саопштиле су да је седам лица погинуло, а 111 повријеђено током протеста покренутих као знак обиљежавања "накбе" или "катастрофе", што је термин који Палестинци користе да опишу свој пораз и расељење у рату који је претходио оснивању Израела 15. маја 1948. године.

Инцидент се догодио недалеко од пограничног села Марун ел Рас и био је најсмртоноснији у тој области од окончања рата између Израела и Хезболаха 2006. године.

Према ријечима Бан Ки Муна, УНФИЛ претпоставља да је је од 8 000 до 10 000 демонстраната учествовало у протестима, који су углавном били мирни, али да је око 1 000 њих напустило масу, прешло минско поље и кренуло ка израелској огради и "Плавој линији", граници коју је повукао УН између двије земље.

"Испаљивање бојеве муниције израелских снага преко `Плаве линије` на демонстранте, што је резултирало губитком људских живота и већим бројем жртава, кршење је резолуције 1701 и несразмјерно је пријетњи по војнике", навео је генерални секретар свјетске организације.

Портпарол израелске мисије Карен Перец изразила је увјерење да "одговор за спречавање сличних догађаја лежи на земљама из којих демонстранти долазе.

Она је подсјетила да је и 5. јуна било сличних протеста дуж "Плаве линије", али су либанске власти предузеле одговарајуће мјере и нису се поновиле сличне провокације.Оставите одговор