Јовановић: Књига о Сребреници није забрањена у Србији

Књига "Сребреница – како се заиста збило" свједочи о некажњеним злочинима над Србима на подручју Сребренице и Бирча од 1992 до 1995. године, када је страдало 3 283 Срба и није забрањена у Србији, тврди један од аутора Зоран Јовановић. Јовановић је саопштио је да је књига, чији је други аутор Александер Дорин, скуп докумената, […]

четвртак, јул 7, 2011 / 10:42

Књига "Сребреница – како се заиста збило" свједочи о некажњеним злочинима над Србима на подручју Сребренице и Бирча од 1992 до 1995. године, када је страдало 3 283 Срба и није забрањена у Србији, тврди један од аутора Зоран Јовановић.

Јовановић је саопштио је да је књига, чији је други аутор Александер Дорин, скуп докумената, чињеница и доказа о страдањима Срба, у издању "Ахримана" из Флајбурга, те да је изазвала велико интересовање посјетилаца свјетских сајмова књиге у Франкфурту у октобру прошле године и у Лајпцигу у марту ове године.

Истичући да је књига на тржиште Србије стигла прије неколико дана, Јовановић додаје да се у овом јединственом документарном дјелу налази истина која се више од 15 година крије од јавности, док међународно и правосуђе БиХ према злочинцима не предузима ништа.

"Како сам упознат од организатора Борачке организације општине Сребреница и поред забране `Петровданских дана`, планирани тродневни програм традиционалног сјећања на страдање српског народа од 1992. до 1995. године на подручју Сребренице биће мирно и достојансвено организован, а у склопу тога биће одржана и промоције књиге `Сребреница-како се заста збило`", наводи Јовановић.

Директорка Културног центра Сребреница Амила Ефендић обавијестила је јуче Организациони одбор за обиљежавање 19 година од страдања српског народа у Подрињу да неће моћи користити простор те установе за организовање активности у оквиру меморијалног програма "Петровдански дани", упркос ранијем договору.

Министар безбједности БиХ Садик Ахметовић изјавио је јуче на обиљежавању српског страдања у Сребреници и Братунцу 12. јула неће бити дозвољене неке активности као што је промоција књига које су, како је навео, забрањене у Србији.

Програмом обиљежавања 19. годишњице од српског страдања у Сребреници и Братунцу предвиђена је промоција књига "Истинита Сребреница" Љиљане Булатовић и "Како се стварно збило" Зорана Јовановића.Оставите одговор