Аустријанци нам поклоне вакцине пред истек рока, и онда њима плаћамо безбједно уништавање

Од укупно 330.000 вакцина за борбу против вируса корона донираних Републици Српској којима је истекао рок трајања скоро 190.000 су донација Аустрије и ријеч је о вакцинама "астра-зенека".

недеља, 5 децембра, 2021 / 15:58

Према званичним подацима Института за јавно здравство РС (ИЗЈЗ), у Републику Српску је из Аустрије 13. августа стигло и запримљено тачно 188.590 доза вакцине "астра-зенека", преноси "Глас Српске".

"За 164.310 доза рок је истекао 31. октобра, а за 24.280 доза вакцина рок је истекао 30. новембра 2021. године", прецизирала је портпаролка Института Милка Мрђа.

Оно што је интересантно, а о чему је недавно писао наш лист представља чињеница да се најближа спалионица у којој се вакцине којима је истекао рок могу уништити у складу са законом и строгим правилима налази у Бечу. Из ИЗЈЗ РС тада је потврђено да ће вакцине бити уништене у складу с Правилником о уништавању медицинског отпада, те да је у току јавни позив за услуге преузимања, складиштења и коначног збрињавања медицинског, хемијског и фармацеутског отпада у који спадају и вакцине.

То практично значи да ће фирма која побиједи на јавном позиву ИЗЈЗ-а, вакцине којима је истекао рок возити на уништавање у земљу која их је донирала, а све то ће бити плаћено буџетским новцем преко ИЗЈЗ.

Опозициони политичари из скупштинског Одбора за здравство, рад и социјалну политику оптужили су власт за неадекватно планирање вакцинације и прихватање спорних донациј, тврдећи да је могуће да неко свјесно донира нека медицинска средства како би други били изложени трошковима уништавања.