ОС БиХ добијају америчке хеликоптере, стациониране у Сарајстану

Пошто су хеликоптери Војске Републике Српске Ми-8, најпродаванији и најбројнији на свијету плански пуштени да пропадну само јер су совјетске, односно руске производње, овим добијамо јасан показатељ ко командује у тзв. ОС БиХ.

недеља, 5 децембра, 2021 / 19:14

Више ни не бројимо, колико смо пута указали да још једна тобоже "заједничка" установа не користи српско писмо, а што се језика тиче, дражи јој је енглески. Ево како Министарство одбране описује оно што ради за буџетске паре овај пут (пресловљено на ћирилицу):

Посаде нових хеликоптера за Оружане снаге Босне и Херцеговине, типа Белл Хуеy ИИ, у недјељу 5. просинца 2021. године провели су пробне летове у зони Међународног аеродрома Сарајево и хелидрома Војарне ОС БиХ "Рајловац".

Припадници ОС БиХ и особље америчког произвођача Белл Хелицоптерс, обавили су техничке поступке и планиране пробне летове, како би летјелице припремили за службену примопредају Оружаним снагама БиХ.

Американцима плаћено 7,5 милиона КМ за донацију

Нови хеликоптери за Оружане снаге Босне и Херцеговине, типа Белл Хуеy ИИ, допремљени су у суботу 4. просинца 2021. године из Сједињених Америчких Држава на Међународни аеродром Сарајево.

На аеродрому су их дочекали техничари и специјалисти ОС БиХ и америчког произвођача Белл Хелицоптерс, који су одмах приступили њиховој припреми за пробне летове. Хеликоптери су допремљени цивилним танспортним авионом Антонов Ан-124, украјинске зракопловне твртке Антонов Авиатион Цомпанy (ААЦ), коју је ангажирала твртка Белл. Авион је полетио с аеродрома у граду Хунтсвиллеу, из америчке савезне држава Алабаме.

Ради се о четири хеликоптера, чији је уговор о набави укупне вриједности 38,539.378 америчких долара, од чега је Босна и Херцеговина судјеловала с 4,360.000 долара, односно 7,5 милијуна конвертибилних марака, кроз програм Фореигн Милитарy Салес (ФМС). Преостали износ осигурала је Влада САД средствима из америчког програма помоћи пријатељским земљама Фореигн Милитарy Финанцинг (ФМФ).

Хеликоптер војне ознаке УХ-1Х-ИИ Хуеy ИИ модернизирана је, побољшана и за одржавање јефтинија варијанта хеликоптера опће намјене УХ-1Х Ироqуоис (познат и као "Хуеy"), који се налази у инвентару Бригаде зрачних снага и протузрачне обране ОС БиХ. Овом набавом Бригада ће моћи наставити и још боље извршавати задаће зрачног пријевоза, медицинске евакуације, гашења пожара, трагања и спашавања, као и остале задаће у испуњавању главних мисија Оружаних снага.