Аудио-запис одао Инцка

На веб страници Института за мир у Вашингтону постоји аудио-запис на којем се може јасно чути да је високи представник у БиХ, Валентин Инцко, на предавању најавио да ће повући суспензију одлуке Централне изборне комисије о избору челника у ФБиХ, иако сада негира да је то икад рекао, пишу „Независне новине“. У овој изјави, која […]

понедељак, 16 маја, 2011 / 22:17

На веб страници Института за мир у Вашингтону постоји аудио-запис на којем се може јасно чути да је високи представник у БиХ, Валентин Инцко, на предавању најавио да ће повући суспензију одлуке Централне изборне комисије о избору челника у ФБиХ, иако сада негира да је то икад рекао, пишу „Независне новине“.

У овој изјави, која је забиљежена током његовог предавања у Америци, прошле седмице, а може се чути на страници http://www.usip.org/newsroom/multimedia/audio/deep-political-crisis-in-bosnia-and-herzegovina-how-can-the-international- ,на сатници 1:17:30 Инцко наводи да ће Влада Федерације моћи да одлучи хоће ли се поново ићи на Уставни суд, или ће тражити да им се изгласава повјерење.

Међутим, како подсјећају "Независне", Инцко је све негирао иако је и Обрад Кесић, политички аналитичар из Вашингтона, први потврдио да Инцко не говори истину, јер је и сам био присутан на овом предавању.

"Независне" су од дипломатског извора из Брисела добиле информацију у којој се тврди да се од Инцка тражи да укине одлуку о суспензији одлуке ЦИК – а.

Коментаришући понашање Инцка, Рајко Васић, извршни секретар СНСД-а, сматра да је Високи представник свјесно направио огромну грешку суспендовањем одлука ЦИК-а, а сада намјерно обмањује јавност да није добио налог од Брисела да одлуку укине.

Драган Ћузулан, генерални секретар СДС-а, каже да то говори у којој конфузији се налази Инцко, а Бранислав Бореновић из ПДП-а сматра да је то још један у низу доказа да ОХР треба затворити.

Драган Човић, предсједник ХДЗ БиХ, је рекао да је и он чуо да Инцко треба да поништи ту одлуку, али да не зна детаље.

"Једино исправно би било да Инцко поништи ту одлуку и врати све у оквире Устава и закона. У случају да то не учини, БиХ ће ући у велику политичку кризу из које не видим крај", рекао је Човић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *