Арлаки: Међународна заједница избјегава да призна да је Косово грешка

Посланик Европског парламента Пино Арлаки оцијенио је да је Косово највећа грешка међународне заједнице у посљедњих 12 година, а да Мисија Европске уније на Косову представља „потпуни неуспјех“. "Међународна заједница избјегава да погледа испод површине, да погледа у проблеме, избјегава да призна да је Косово било велика грешка. Наша највећа грешка у посљедњих 12 година. […]

недеља, март 27, 2011 / 15:26

Посланик Европског парламента Пино Арлаки оцијенио је да је Косово највећа грешка међународне заједнице у посљедњих 12 година, а да Мисија Европске уније на Косову представља „потпуни неуспјех“.

"Међународна заједница избјегава да погледа испод површине, да погледа у проблеме, избјегава да призна да је Косово било велика грешка. Наша највећа грешка у посљедњих 12 година. Створили смо мафијашку државу и стало нам је само до тога да ова истина не исплива", изјавио је Арлаки у интервјуу за Танјуг.

Арлаки је рекао, да је Еулекс до сада као мисија био "потпуни неуспјех", и указао, да би ЕУ и међународна заједница требало да престану да гаје "лажну слику" о Косову као стабилном мјесту.

 "Европске земље треба да почну да се суочавају са истином и да предузимају мјере. Политичка ситуација на Косову и чињеница да организовани криминал доминира Косовом представљају велику пријетњу по безбједност европских земаља, али и земље региона, па чак и Албаније", додао је овај посланик групе социјалиста и демократа у ЕП.

 Према његовим речима, Еулекс је "попут аутомобила којем не ради мотор".

"Треба упалити тај мотор, учинити да се аутомобил покрене. Не говоримо о недостатку ресурса. Нисмо у држави трећег свијета, него у срцу Европе. Имају ресурсе, компетенције, имају искуства, сарадњу свих европских земаља и тако даље. Мислим, да би ствари требало да крену напријед", истакао је он.

Арлаки је, међутим, рекао да за сада не види "озбиљну вољу да се овакав однос промијени" и да је, упркос његовим и покушајима још неких парламентараца да истакну тај проблем, "општа тенденција да се гледа у другом смјеру".

Говорећи о Еулексу, Арлаки који је активно учествовао у стварању италијанских структура за борбу против мафије током осамдесетих година, истиче да је на ту мисију до сада потрошено више од 300 милиона евра, али да представници Мисије када су дошли у ЕП да поднесу извештај о раду "нису били у стању да представе било какав озбиљнији резултат".

"Еулекс је био потпуни неуспјех. Они немају никакву стратегију, идеју шта да раде. Нису узели у обзир европска искуства у борби против организованог криминала", сматра Арлаки.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *