Арбур: Послије кризе бошњачке странке управљају пропалом државом

Уколико се тренд политичке кризе у БиХ настави, лако је замислити бошњачке странке како контролишу пропалу и банкротирану државу, чије су институције напустили Срби и Хрвати. Ово је наведено у писму које је Луиз Арбур, предсједница и извршна директорица Међународне кризне групе, упутила највишим званичницима европске уније, а које је у посједу Независних новина. У […]

среда, мај 4, 2011 / 22:47

Уколико се тренд политичке кризе у БиХ настави, лако је замислити бошњачке странке како контролишу пропалу и банкротирану државу, чије су институције напустили Срби и Хрвати.

Ово је наведено у писму које је Луиз Арбур, предсједница и извршна директорица Међународне кризне групе, упутила највишим званичницима европске уније, а које је у посједу Независних новина.

У писму је наведено да кривицу за тренутно стање у БиХ сносе сви укључени, укључујући и Међународну заједницу и зато би међународна заједница требало да избјегне доношење наглих одлука, које би могле продубити кризу и гурнути странке ка максималистичким позицијама.

Наводећи да је одлука високог представника од 27. марта, да суспендује одлуку ЦИК-а којом је поништено формирање федералне владе, подрива државне органе и владавину закона, у писму се додаје да би поништавање одлука РС о референдуму био још гори потез.

„Било би још горе ако би ова одлука била попраћена покушајем да се поништи одлука РС о референдуму или да се наметну санкције против предсједника тог ентитета, Милорада Додика, због тога што би такви покушаји вјероватно наишли на одбијање и референдумску кампању учинили још више дестабилизујућом“, истиче се у писму.

Арбурова износи и низ приједлога за излазак из тренутне кризе, како домаћим представницима власти, тако и међународној заједници и високом представнику.

Најважнији задатак за грађане БиХ је постизање консензуса око Дејтона, а ако се тренутни трендови ускоро не преокрену,

Међунардна заједница би убрзо могла бити принуђена да се суочи са много радикалнијим питањима о судбини БиХ, наведено је у писму које је Луиз Арбур упутила европским званичницима, а комплетан текст доносе сутрашње Независне новине.0 КОМЕНТАРА

  1. Najgore u svemu tome je sto neki zaista prizeljkuju refrendum jer misle da je to korak ka nekakvom ocjepljenu RS a drugi prizeljkuju sankcije RS jer misle da je to pocetak kraja RS!

    Jedino sto je sigurno da je ovo pocetak jos dublje krize za sve bosance i hercegovce! Nista vise a ni manje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *