Шпирић: Нема разлога за санкције

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић сматра да нема никаквог разлога за евентуалне санкције високог представника у БиХ против политичара из Републике Српске због одлуке Народне скупштине Српске о референдуму, јер се не ради ништа против Дејтонског споразума и Устава БиХ. Шпирић је оцијенио да је дијалог рјешење у свакој ситуацији и сваком тренутку, те […]

среда, мај 4, 2011 / 22:56

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић сматра да нема никаквог разлога за евентуалне санкције високог представника у БиХ против политичара из Републике Српске због одлуке Народне скупштине Српске о референдуму, јер се не ради ништа против Дејтонског споразума и Устава БиХ.

Шпирић је оцијенио да је дијалог рјешење у свакој ситуацији и сваком тренутку, те да због тога "они који најављују санкције раде лошу ствар за БиХ".

Он је посебно истакао да референдум о наметнутим одлукама високог представника није опасност за БиХ, већ да је највећа опасност за БиХ њена "унутрашња неискреност и лоше проведене реформе". "То би требало да забрине и домаћу и међународну јавност", нагласио је Шпирић.

Он је истакао да референдум, као врхунско демократско начело, није ни против Дејтонског споразума, ни против Устава, а ни против суверености БиХ.

"Референдум не пријети територијалном интегритету земље, он је једнако право за све и врхунско демократско достигнуће", рекао је Шпирић.

Говорећи о могућности повлачења функционера из РС из заједничких органа, агенција и институција БиХ, ако дође до санкција ОХР-а, Шпирић је нагласио да су за представнике институција власти из РС обавезујуће одлуке органа Српске, као и политичких партија из којих долазе.

"До сада сам показао да сам човјек који је спреман да поштује те одлуке и мислим да ту нема ништа спорно", навео је Шпирић.

Према писању "Независних новина", сви изабрани и именовани функционери из РС напустиће заједничке органе, агенције и институције БиХ ако високи представник Валентин Инцко уведе санкције против политичара из Српске због одлуке о референдуму.

Према овој информацији, предвиђено је комплетно повлачење српских кадрова и напуштање институција све док санкције не буду укинуте.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор