Додик јасан: НС РС неће повући референдум

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Народна скупштина не може и неће повући одлуку о одржавању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ и да је високом представнику у БиХ Валентину Инцку сугерисао да, ако то жели, затражи ванредно засједање парламента Српске. Он је рекао да су Инцко и амерички амбасадор у […]

среда, мај 4, 2011 / 22:45

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Народна скупштина не може и неће повући одлуку о одржавању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ и да је високом представнику у БиХ Валентину Инцку сугерисао да, ако то жели, затражи ванредно засједање парламента Српске.

Он је рекао да су Инцко и амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун на данашњим састанцима у Бањалуци тражили могућност да Народна скупштина повуче одлуку о референдуму, и истакао да то парламент Српске не може и неће учинити, јер је то његово легитимно право зансовано на Уставу и закону.

Додик каже да се потреба за референдумом заснива на четири ствари које се превасходно односе на неуједначену праксу Суда и Тужилашатва БиХ, када је ријеч о злочину над Србима у протеклом рату.

"Реакције на то мора бити усвајање плана у коме би се утврдили догађаји, као што су Добровољачка, Тузланска колона, Купрес, Пети корпус Атифа Дудаковића и да се да рок од шест, девет или 12 мјесеци за одговор да ли је на тим мјестима било злочина", рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка са високим представником у БиХ.

Према његовим ријечима, друга спорна ствар у раду правосуђа БиХ је могућност да изузимају предмете из суда и тужилаштава у Бањалуци и Мостару.

Предсједник Српске је истакао да је неопходно ријешити и ретроактивну примјену закона и апелациону надлежност Суда БиХ, гдје је предсједник суда одређивао судска вијећа која су пресуђивала.

"До сада нисмо имали реакције на дијалог. Драго ми је што сада видим да постоје одређене назнаке да би се тај дијалог могао обавити", истакао је Додик.

Напоменувши да је одржавање референдума неупитно, Додик је појаснио да је данашњи састанак остао на бази размјене ставова који су познати од раније.

Додик је рекао да би послије референдума ствари требало вратити у Народну скупштину РС и донијети одређене одлуке којима би се одговорило на четири спорне ствари у раду правосуђа БиХ и затражило моделирање закона о Суду и Тужилаштву БиХ.

Он је поновио да БиХ нема надлежност за Суд и Тужилаштво и да у вријеме њиховог успостављања није постојао споразум страна у БиХ, те да у том смислу међународна заједница не може да третира парламент БиХ и представнике РС у њему као легитимне органе Српске, јер то могу бити само предсједник, Влада, Народна скупштина и други.

Додик је истакао да на данашњем састанку није било ријечи о мјерама које би међународна заједница евентуално могла примијенити против институција и политичара у РС. На питање каква би рекација Српске била у случају таквих мјера, Додик је рекао да РС поштује Дејтон, да има на располагању низ мјера, али да ће одлуку о њима донијети на мјестима надлежним за њихово доношење.

Народна скупштина РС усвојила је 13. априла одлуку о расписивању референдума у Српској на којем би грађани требало да се изјасне да ли подржавају наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ. Референдум би требало да буде одржан у првој половини јуна.0 КОМЕНТАРА

  1. A мени опет нешто из спољашњости говори да ћемо имати ускоро вандрсну сједницу НСРС, гдје ће се наћи компромис да се не иде с референдумом, након што Валентин Инцко народним трибунима „обећа“ мониторинг над радом Суда БиХ. Санкције према политичарима ће можда бити само симболичне, а ако их буде, објавиће их на Ђурђевдан.

    Други сценарио подразумијева да се референдум ипак одржи, али да резултати немају скоро никакав утицај на рад Суда БиХ или одлуке ВП, а да Предсједник до тада свакако значајно ублажи реторику, што је већ данас учинио.

    Да питамо Ању, шта она „види“?

  2. Већ сам писао пар пута о овоме, као и сви ми уосталом, и сад сам још убјеђенији да се нешто гадно спремало Српској са том причом око власти на нивоу БиХ и већином у Парламентарној скупштини и да је ово био систем ,,напад је најбоља одбрана“. Не би џаба толика имена стала иза овога, и читав правнички свијет, који већином нису за додика.
    Ова прича му је успјела, није дао конкретне посљедице које вуче референдуп, па самим тим међународни императори немају основа за поништавање одлуке нсрс ( што их вјероватно неће спријечити да то ураде, али је свеједно мудро одрађено ), а РС се, по први пут, издиже изнад улоге жртве.

    Ја вјерујем да ће се референдум одржати али без икаквих посљедица, већ ће само бити успостављен мониторинг на рад ових институција…евентуално ће Инцко укинути одлуку нсрс, али и у том случају мислим да је појачан мониторинг неминован и то је нека побједа за нас.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *