Антонић на слободи

Небојша Антонић (42) из Бањалуке, власник фирме "Антонић трејд" и бивши већински власник Фабрике дувана Бањалука, те још шесторо осумњичених за фиктивне увозе кафе у БиХ, а који су ухапшени у акцији "Кафа" пуштени су из притвора у коме су се налазили од августа ове године. Потврђено је ово "Независним" у Суду БиХ, а поред […]

петак, 18 новембра, 2011 / 18:29

Небојша Антонић (42) из Бањалуке, власник фирме "Антонић трејд" и бивши већински власник Фабрике дувана Бањалука, те још шесторо осумњичених за фиктивне увозе кафе у БиХ, а који су ухапшени у акцији "Кафа" пуштени су из притвора у коме су се налазили од августа ове године.

Потврђено је ово "Независним" у Суду БиХ, а поред Антонића, из притвора су пуштени првоосумњичени Ивица Ћук (34) из Посушја који је још раније оцијењен као "краљ кафе" из Херцеговине и организатор криминалне групе која се бавила фиктивним увозом кафе у БиХ, те Мирослав Црнчевић (43) из Бањалуке, Антонићев кум који је раније био запослен у оперативном дежурству МУП-а РС, Расим Жигић (50) из Тузле, Сенад Сврака (45) из Сарајева, Милан Новаковић (35) из Брчког и Ненад Вулин (43) из Бањалуке.

Суд БиХ је тако као неоснованим оцијенио захтјев Тужилаштва БиХ за продужењем притвора.

Тужилаштво БиХ је тражило продужење притвора, јер у току досадашње истраге нису успјели пронаћи ни ухапсити већи број осумњичених, уједно власника фиктивних фирми с којима су, према тврдњама Тужилаштва БиХ, пословали осумњичени.

"Независним" је потврђено да је Суд БиХ блокирао имовину Антонића вриједну више милиона марака, као и банковне рачуне његове фирме "Антонић трејд".
Имовина и банковни рачуни, како је потврђено "Независним", блокирани су и осталим осумњиченима у овом поступку.

Занимљиво је да Суд БиХ није уважио захтјев Тужилаштва БиХ за продужењем притвора осумњиченима, у коме се између осталог наводило да је истражним органима, односно Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА) БиХ и даље недоступна документација о пословању фирми осумњичених с фантомским фирмама које нису пронађене на наведеним адресама, као ни њихови власници.
Наиме, СИПА још трага за осумњиченима Младеном Марковићем, власником фирме "Скриф" из Оџака, Адмиром Сушом, директором "Акваријуса" из Тузле, Данијелом Марковићем из Живиница, Миром Опачић одговорном особом у фирми "Ролко" из Бањалуке, те осумњиченим Иваном Гавраном, Слободаном Живанићем, Робертом Дуном, те Дариом и Мариом Орозом.

Извор "Независних" близак правосуђу РС изјавио је у да би истрагом СИПА могли бити обухваћени и појединци из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, уколико се наравно утврди њихова одговорност.

"Оно што је познато јесте да је у УИО БиХ оформљен специјални тим који у овом предмету блиско сарађује са инспекторима СИПА", навео је извор "Независних".
Подсјетимо, 19. августа ове године СИПА је у сарадњи са УИО БиХ и полицијским агенцијама привела више од 40 осумњичених који су на било који начин били повезани с фиктивним увозом кафе из Хрватске у БиХ.

Након криминалистичких обрада "књига је спала" на девет имена, које смо већ поменули.

Осумњичени се терете за организовани криминал у вези са прањем новца, кријумчарењем, царинским преварама, милионским утајама, фалсификовањем, те фиктивним увозом кафе на основу којег су добијали поврате ПДВ-а.
Извор "Независних" близак СИПА појаснио је раније да су осумњичени у протеклим годинама увозили кафу у БиХ, затим правили документацију да су је извезли из БиХ и на конто тога добијали поврат ПДВ-а, а увезена кафа је у ствари продавана на тржишту БиХ.

"Такође, са саучесницима из Хрватске договарали су фиктиван увоз кафе, која никада није ни ушла на тржиште БиХ, а све да би оштетили домаћи буџет", појаснио је извор "Независних".