Није искључено да сјевер КиМ прогласи независност

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је данас да не искључује могућност да Срби са сjевера Космета прогласе независност тог дијела Покрајине, уколико Запад буде и даље инсистирао на имплементацији договора о царинским печатима и другим питањима у корист Приштине. Ивановић је за Међунаронди радио Србија рекао да то није […]

петак, новембар 18, 2011 / 19:14

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је данас да не искључује могућност да Срби са сjевера Космета прогласе независност тог дијела Покрајине, уколико Запад буде и даље инсистирао на имплементацији договора о царинским печатима и другим питањима у корист Приштине.

Ивановић је за Међунаронди радио Србија рекао да то није добра идеја, јер не би ништа посебно донијела.

Та могућност ипак није искључена, јер, како је рекао, Срби на Космету врло добро посматрају шта раде њихове комшије Албанци.

Поводом најава Срба са сјевера Косова да неће подржати договор са Приштином о царинским печатима, који подразумијева косовске царинике на административним линијама, као и поводом њиховог захтјева да се преиспита даље учешће Београда у дијалогу са Приштином, Ивановић је истако да свако има свој приступ и да је то легитимна ствар, али да је потребна већа транспарентност.

Мало више транспарентности могло би, према његовим ријечима, да смањи трзавице између представника преговарачког тима и појединих чланова Владе, а самим тим и трвења на релацији косметски Срби – шеф преговарачког тима Београда.

„По мом дубоком убеђењу, косметски Срби би морали бити део договора и то још у најранијој фази, када се формирају различите опције са којима се улази у преговоре, просто зато што ће, посебно Срби на северу, бити део процеса имплементације онога што се евентуално договори током дијалога Београда и Приштине”, казао је Ивановић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *