Антарктик топлији, али пингивинима то не смета

Број аделијских пингвина повећао се у односу на период од прије педесет година иако им је станиште на Антарктику на удару виших температура и отопљавања леда Забиљежен је пораст популације аделијских пингвина који насељавају Бофорт острво на Антарктику, тврде научници из Сједињених Америчких Држава и са Новог Зеланда. Како је уочено послије анализа сателитских снимака […]

петак, 12 априла, 2013 / 08:28

Број аделијских пингвина повећао се у односу на период од прије педесет година иако им је станиште на Антарктику на удару виших температура и отопљавања леда

Забиљежен је пораст популације аделијских пингвина који насељавају Бофорт острво на Антарктику, тврде научници из Сједињених Америчких Држава и са Новог Зеланда. Како је уочено послије анализа сателитских снимака леденог дијела наше планете, озбиљно угроженог климатским промјенама, ова животињска врста увећала се за 84 одсто. Процјене су да је од око 35.000 парова, колико их је на истом станишту било средином 20. вијека, сада број припадника врсте достигао чак 64.000.

– Ово је врло важан податак с обзиром на то да смо суочени са великим проблемом топљења леда, нарочито израженог у посљедње три деценије – рекла је Мишел Ла Руе, један од аутора извештаја објављеног у публикацији „Плус један”. Како преносе научни сајтови попут „Science daily”, научници су утврдили да је дошло до увећања популације аделијских пингвина у периоду од 1983. до 2010. за 20 одсто, а то су године када је нарочито било изражено отопљавање леда услед климатских промјена.

Ова врста пингвина насељава јужне обале Антарктика. Разликује се од рођака из породице царских пингвина по томе што су доста мањи. Достижу висине од 46 до 75 центиметара, а теже не више од 5,5 килограма. Царски пингвини виши су од једног метра и имају тежину, у просјеку, од 20 до 45 килограма.

Аделијски пингвини су назив добили по Адели – супрузи француског истраживача Жил-Димона Ирвила који их је открио 1830. и дао им име по својој жени.