Филе, са жаљењем: Питање Сејдић-Финци остаје отворено

Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је синоћ у Сарајеву да питање провођења одлуке "Сејдић-Финци" остаје отворено и добија на значају и хитности. Филе је након сусрета са представницима седам водећих сранака у БиХ рекао да их је позвао да размисле како да се поново ангажују у овом процесу. "Са жаљењем констатујем да више […]

петак, 12 априла, 2013 / 08:26

Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је синоћ у Сарајеву да питање провођења одлуке "Сејдић-Финци" остаје отворено и добија на значају и хитности.

Филе је након сусрета са представницима седам водећих сранака у БиХ рекао да их је позвао да размисле како да се поново ангажују у овом процесу.

"Са жаљењем констатујем да више од три године политичке странке нису успјеле да остваре никакав значајан напредак на извршењу одлуке `Сејдић и Финци`. Процес у којем је Европска комисија пружила помоћ није довео до опипљивих резултата због неспособности политичких лидера да обећање претворе у конкретно дјеловање", рекао је Филе новинарима након састанка.

Европски комесар за проширење изразио је жаљење што је морао отказати и трећу рудну дијалога о процесу приступања БиХ на високом нивоу, наглашавајући да питање провођења одлуке "Сејдић-Финци" остаје отворено, али да овај пут нема никаквих рокова.

Он је истакао да ће о данашњим разговорима информисати високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон, земље чланице ЕУ и генералног секретара Савјета Европе Торбјорна Јагланда.

"Одлуку како ће се ЕУ ангажовати у рјешавању овог питања донијеће Ештонова и земље ЕУ. Надам се да ће одлука ЕУ, каква год била, допринијети проналажењу рјешења", рекао је Филе.

Он је нагласио да су поједини страначки лидери у рјешавању овог питања заступали страначке и етничке интересе.

"Са жаљењем констатујем да су се одређени страначки лидери усмјерили искључиво на страначке и етничке интересе с циљем очувања и даљег јачања аранжмана што су резервисани за три конститутивна народа умјесто на иплементацију саме одлуке Европског суда за људска права“, рекао је Филе.

Комесар ЕУ за проширење је нагласио да ће одсуство дјеловања страначких лидера у погледу процеса приступања Европској унији јасно поткопати процес европских интеграција БиХ и статус земље као кредибилног партнера Уније.

"Још једни избори супротни Европској конвенцији о људским правима били би неприхватљиви и озбиљно би поткопали легитимиет и кредибилитет изабраних органа земље", рекао је Филе.

Он је са жаљењем констатовао да недостатак искреног ангажовања политичких лидера на укидању уставне дискриминације многих грађана БиХ и усклађивању прописа са Еврпском конвенцијом о људским правима, само штети грађанима БиХ.

Филе је поновио да су и даље неопходни кредибилни напори на провођењу одлуке Суда за људска права у Стразбуру, да би на снагу у потпуности ступио Споразум о стабилизацији и придруживању са БиХ, како би земља била у позицији да поднесе кредибилан затјев за чланство који ће онда размотрити ЕУ.

"Док ти услови не буду испуњени неће бити могуће размотири даље кораке БиХ на њеном европском путу", додао је он.

Филе је позвао политичке партије у БиХ да размисле на који начин да се поново ангажују у процесу који је толико битан за будућност БиХ.