Американци ће продавати и дронове

Сједињене Америчке Државе су објавиле нови план продаје оружја, по којем ће бити дозвољен извоз наоружаних беспилотних летјелица "пријатељским нацијама и америчким савезницима". Како је саопштио Стејт департмент, према новој политици, стране владе које испуњавају одређене критеријуме – и обећају да беспилотне летјелице неће користити нелегално – моћи ће да купе летјелице које су "одиграле […]

среда, фебруар 18, 2015 / 08:51

Сједињене Америчке Државе су објавиле нови план продаје оружја, по којем ће бити дозвољен извоз наоружаних беспилотних летјелица "пријатељским нацијама и америчким савезницима".

Како је саопштио Стејт департмент, према новој политици, стране владе које испуњавају одређене критеријуме – и обећају да беспилотне летјелице неће користити нелегално – моћи ће да купе летјелице које су "одиграле кључну улогу у борби против тероризма" и све више се користе у друге сврхе, преноси Танјуг.

Од влада тих земаља биће затражено да потпишу изјаву да дронови неће бити коришћени за незаконити надзор или силу против домаће популације, пренио је Ројтерс.

Такође, земље ће се обавезати да ће беспилотне летјелице "користити искључиво за војне операције као што је самоодбрана", што ће бити строго контролисано.Оставите одговор